Rebalansom budžeta do deblokade opštinskih računa

Dodajte komentar
Budva

Budvanski Sekretarijat za finansije, po nalogu Nikole Divanovića, kojeg je nova odbornička većina imenovala za predsjednika Opštine, sprema rebalans opštinskog budžeta kako bi se ubacila stavka da se Opština može zadužiti do 30 miliona eura zbog kako je Divanović obrazložio posljedica pandemije koronavirusa i smanjenja priliva. “Vijesti imaju uvid u dopis Divanovića Sekretarijatu za finansije.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da će zaduženje, koje bi bilo uz Vladinu garanciju, poslužiti da se deblokiraju računi Opštine nakon što je Privredni sud po nalogu Ministarstva finansija blokirao račune za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/ EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

SASTANAK

Rebalansom državnog budžeta kojim je Vlada predvidjela davanje garancije Opštini Budva u iznosu od 29,2 miliona eura, bez obrazloženja za koju namjenu će se taj novac trošiti.

Privredni sud je 27. maja donio privremenu mjeru kojom se Opštini Budva zabranjuje da koristi novac sa računa dok Vladi ne vrati 29,3 miliona eura po osnovu garancije. Vlada je utvrdila 4. juna predlog rebalansa budžeta, u kome je planirala garanciju za kreditno zaduženje Opštine, a u tom trenutku je gradonačelnik Budve bio Marko Carević (DF).

Privremena mjera donijeta je nekoliko dana uoči sjednice lokalnog parlamenta koju je incirala nova odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, za razrješenje Carevića i predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića. Time je cijela situacija politizovana,uprkos objašnjenima iz Vlade i suda da takve odluke nijesu bile politički motivisane.

Divanović je u četvrtak imao sastanak sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku Milutinom Simovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem na kome su se, kako je saopšteno nakon sastanka, saglasili da je hitna finansijska konsolidacija Opštine osnovni preduslov njenog daljeg razvoja i funkcionisanja.

Vlada, potvrđujući više puta iskazanu principijelnost prema svakoj lokalnoj samoupravi, bez obzira na to ko je na vlasti, iskazuje spremnost da izda novu garanciju za finansijski aranžman koji bi značio oporavak javnih finansija Opštine Budva i rješavanje ovog problema, navode se u saopštenju Simovićev stav.

Simović je ocijenio da “potrebu da Vlada i Opština Budva što prije prevaziđu naslijeđene izazove pojačava i činjenica da je ovogodišnja turistička sezona u cijelom svijetu pogođena pandemijom koronavirusa.

“Svjedoci smo teške situacije u turizmu ovoga ljeta širom svijeta. Zato su nam dragocjeni svaki dan turističke sezone, svaki turista, svaki turistički kapacitet i svako radno mjesto u turizmu. Zbog toga ulažemo sve napore da obezbijedimo uslove za nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave”, kazao je Simović.
Budva nije jedina opština koja se suočava sa finansijskim problemima zbog aktulene ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, već su sve opštine u istoj situaciji.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *