Nvidia prestigla Intel prema tržišnoj vrijednosti

Dodajte komentar

Na tržištu dionica industrije poluprovodnika došlo je do velikog preokreta, jer je nakon rasta cijene dionice za 2,3% na 404 američka dolara, Nvidia nakon desetogodišnje dominacije Intela izbila na vrh najvrjednijih dionica proizvođača čipova.

To znači, da kada se broj dionica s kojima se može trgovati na berzi pomnoži s njihovom trenutnom tržišnom cijenom, tržišna kapitalizacija Nvidije sada iznosi 248 milijardi dolara, dok je Intel pao na drugo mjesto s 246 milijardi dolara.

Nvidijina dionica se na Wall Streetu već nekoliko godina drži među najjačima, posebno od kako je kompanija svoj osnovni biznis s čipovima za personalne računare (grafičke kartice), proširila na podatkovne centre, automobile i vještačku inteligenciju. Intel koji je dugo dominirao na tržištu procesora za računare i servere, još uvijek se muči s proširivanjem poslovanja na druga područja.

I tog razloga je došlo do situacije da u trenutku dok Intelova dionica bilježi pad od gotovo 3% u 2020. godini, Nvidia istovremeno raste za čak 68%.

Intel je nedavno zbog pandemije pretrpio velike probleme s lancem dobavljača komponenti, kao i s povećanjem troškova zbog razvoja nadolazećih Tiger Lake 10-nanometarskih procesora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *