Najveće kompanije koje u Americi ne plaćaju porez

Dodajte komentar

Šezdeset najvećih američkih kompanija sa Fortune 500 liste uspjele su da izbjegnu plaćanje poreza na prihod od svojih ogromnih profita prošle godine.

Nakon eksplozivnog izvještaja o tome kako je Amazon koristio poreske rupe i nije plaćao porez dve godine zaredom, Institut za poresku i ekonomsku politiku (ITEP) otkrio je da je mnogo više američkih kompanija u potpunosti uradilo istu stvar 2018. godine.

Institut je uključio 60 velikih firmi iz različitih sektora američke ekonomije od maloprodaje do kompanija koje sa bave naftom i gasom.

Na primjer, Delta Air Lines nije platio ništa Ujka Semu uprkos tome što je zaradio više od 5 milijardi dolara.

Energetski div Chevron i automobilski gigant General Motors takođe su platili nula poreza, a svaki je zaradio više od četiri milijarde dolara prošle godine.

Ukupno, kompanije koje je naveo ITEP nuliraju savezni porez na prihod od 79 milijardi dolara. Tako, umjesto da plaćaju 16,4 milijarde dolara poreza, ove korporacije su imale neto povraćaj poreza na dobit od 4,3 milijarde dolara.

Sve se to dogodilo zahvaljujući raznim pravnim rupama koje je stvorio “tehnički neispravan” Zakon o porezima i radnim mjestima iz 2017. godine.

Zakon je ostavio većinu poreskih olakšica netaknutim dok je takođe postavio 21 odsto zakonske stope poreza na dobit (smanjen sa 35 odsto).

“Rezultat, što nije iznenađujuće, bio je nastavak pada naših već niskih prihoda od poreza na dobit: u fiskalnoj 2018. godini, prihodi od poreza na dobit u SAD pali su za 31 odsto, prema podacima američkog trezora”, kažu autori izvještaja.

Raznolika lepeza zakonskih poreskih olakšica uključuje ubrzanu amortizaciju (koju su, na primjer, koristili Chevron i Delta Airlines, između ostalog), kao i poresku olakšicu za berzanske opcije, od kojih su Amazon i Netflix imali koristi.

Netflix, sa profitom od 856 miliona dolara, smanjio je porez na prihod za 191 milion dolara, iskoristivši ovu poresku olakšicu i ne plaćajući ništa.

Međutim, uprkos tome što se u izvještaju navode godišnji finansijski podnesci korporacija, on napominje da su njihove poreske odredbe često nejasne i da ne jasno navode koje poreske olakšice su koristile.

Ipak, ne postoji “ništa očigledno ilegalno” u akcijama kompanija, rekao je ITEP, pozivajući vladu da “zahtijeva viši standard objavljivanja poreza kako bi se postiglo potpuno razumijevanje kako profitabilne korporacije izbjegavaju poreze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *