Musk: Tesla je već vrlo blizu potpuno autonomnim vozilima

Dodajte komentar

Automobilska kompanija Tesla već je vrlo blizu potpuno autonomnih vozila, kazao je izvršni direktor i osnivač Elon Musk.

Musk je u svom govoru na otvaranju sajma tehnologije u Šangaju rekao da je uvjeren da bi osnovna funkcionalnost pogona njihovog autonomnog voznog sistema mogla biti predstavljena već ove godine. To bi ih dovelo daleko ispred konkurentskih kompanija, koje procjenjuju da je slična tehnologija udaljena barem nekoliko godina.

Autonomna vozila i sposobnost računara da upravljaju mjeri se u stepenima. Cilj proizvođača automobila je napraviti vozilo autonomnog nivoa 5, što znači praktično potpunu nezavisnost vozila. Pomoćna sredstva za automatsku vožnju trenutno dostupna u Teslinim vozilima pripadaju autonomnom nivou 2.

Stoga je tehnološki jaz do petog stepena koji je predvidio Musk još uvijek značajan. Većina konkurentskih kompanija vjeruje da će takva autonomija vjerovatno zahtijevati upotrebu LIDAR sistema koji detektuju okolinu uz pomoć niza laserskih zraka.

Teslini inženjeri, međutim, uvjereni su da peti autonomni stepen mogu postići samo korištenjem uobičajenih optičkih senzora.

Muskovee izjave u više navrata pokazale su se prekomjernim ili lažnim. Dokazao je da je prije svega vješt u dobrom oglašavanju, pa je većina stručnjaka njegovu izjavu prihvatila s dozom opreza. Međutim, ako se njegova predviđanja pokažu kao tačna, Tesla će napraviti veliki korak ispred svoje automobilske konkurencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *