“Prihodi od turizma biće manji za preko 800 miliona”

Dodajte komentar

Skupština je završila raspravu o predlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se predviđa novi informacioni sistem, te revidiranje visine akciza za etil-alkohol, gazirana pića i tečnost za punjenje električnih cigareta. Ipak, juče je više bilo priče o katastrofalnim posledicama pandemije virusa korona po ekonomiju, posebno po turizam.

Vlada je nedavno uradila rebalans budžeta uz procjenu da će prihodi od turizma biti 40 odsto manji nego prošle godine, dok će prema ocjeni Raška Konjevića (SDP) prihodi od turizma u najboljem slučaju iznositi 30 odsto od prošlogodišnjih.

Prihodi od turizma prošle godine su iznosili oko 1,15 milijardi eura. Prema projekciji Vlade, smanjenje bi iznosilo blizu 450 miliona, dok bi u slučaju Konjevićeve prognoze manjak prihoda iznosio preko 800 miliona.

– Dobro znaju daće prihodi od turizma maksimalno iznositi 20 do 25 odsto prošlogodišnjih, u najboljem slučaju 30 odsto od 2019. Posebno će biti lošije jer imamo drugi talas zaraze virusom korona. Za turizam nemamo ozbiljnije mjere, sve se svelo na odlaganje do 12 mjeseci. Dolazi kriza, turistička privreda je pogođena i ne vidim nijednu mjeru. He vidimo ni kreditne aranžmane, niti da poreskom politikom prepoznajemo da je turizam 25 odsto privrede. Njemačka i Austija su to prepoznale, a mi kojima je turizam četvrtina BDP-a kasnimo da pomognemo turizmu. Takođe, trebaće nam još sredstava u budžetu, jer nam turizam nije 60 odsto, nego u najboljem slučaju 30 odsto od prošle godine. Znam da je predlog Zakona o akcizama stariji, odnosno da je donesen prije krize, ali očekivanja ljudi u turizmu su da Vlada što prije izađe sa mjerama i pomogne tim ljudima. Ako im ne pomognemo, posledice po turizam će biti ozbiljne, izjavio je Konjević juče u parlamentu.

Kao primjer je naveo Njemačku, koja je smanjila opštu stopu PDV-a da bi podstakla ekonomiju u periodu krize, i Austiju, koja je ugostiteljima smanji la poreze na hranu i piće.

– Činjenica je da nemamo nijednu ozbiljnu mjeru za turizam koji čini 25 odsto BDP-a Crne Gore. Podaci u odnosu na prošlu godinu su zaprepašćujući, kazao je Konjević.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *