Od podmorskog kabla 5,8 miliona eura

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prvih šest mjeseci na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 5,8 miliona eura, saopšteno je iz ove elektroenergetske kompanije.

Iz CGES-a su istakli da je puštanje u rad podmorskog kabla za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze.

“Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2,47 miliona eura, ali na ovaj iznos svakako treba dodati i iznos od 1,2 miliona eura, koji je već ugovoren za period do kraja ove godine, na godišnjoj aukciji. Ukupan iznos sredstava koji se slio na račun CGES-a po osnovu do sada održanih aukcija na svim granicama za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5,8 miliona eura”, rekli su Pobjedi predstavnici CGES-a.

Oni su podsjetili da je komercijalna upotreba kabla počela 28. decembra prošle godine, kada je sprovedena godišnja aukcija za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.

“Ukupni prihodi od alokacija prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom su u skladu sa planiranim za prvu polovinu godine”, kazali su iz CGES-a.

Predstavnici CGES-a su naveli da je pored direktnog prihoda na granici sa ltalijom, puštanje u rad podmorskog kabla uticalo i na povećano interesovanje za dodjelu prekograničnih kapaciteta i na ostalim granicama.

“Puštanjem u rad podmorskog kabla, tržišta električne energije Jugoistočne Evrope su preko elektroenergetskog sistema Crne Gore dobila direktnu konekciju sa tržištem električne energije zemalja EU. Ovo je za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze. Prihodi na ovim granicama za prvih šest mjeseci iznose 3,33 miliona eura što značajno premašuje planirane vrijednosti”, istakli su iz CGES-a.

Predstavnici CGES-a ukazali su da je upotreba kabla svakako uticala pozitivno na više segmenata poslovanja CGES-a, kako u energetskom tako i u finansijskom pogledu.

“Realizacijom ovog projekta elektroenergetski sistem Crne Gore postao je stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno je poboljšan kvalitet usluge prenosa i snabdijevanje potrošača u primorskom i sjevernom dijelu Crne Gore”, kazali su iz CGES-a.

Check Also

PKCG obilježila 93 godine postojanja tradicionalnom dodjelom nagrada

Privredna komora Crne Gore obilježila je 21. aprila svoj dan i prve 93 godine uspješnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *