Nova američka ambasada u Podgorici koštaće 295 miliona

Dodajte komentar

Američka kompanija Harbert International iz Alabame izgradiće u Podgorici novu zgradu američke ambasade, vrijednu 295 miliona eura.

“Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori”, objavio je Stejt department.

Iz američke ambasade kazali su da će nova zgrada diplomatskog predstavništva SAD biti izgrađena na mjestu trenutne zgrade ambasade u Ulici Džona Džeksona u Podgorici.

“Očekujemo da će zgrada biti završena do 2025. godine”, kazali su Pobjedi iz Ambasade SAD.

Na pitanje koliko će iznositi troškovi projekta, iz Ambasade navode da će ukupna investicija za novu zgradu Ambasade SAD, uključujući dizajn, razvoj i izgradnju koštati 295 miliona dolara.

Prema tenderskoj dokumentaciji Stajt departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje nove kancelarije Ambasade, potom Marine Security Guard Residence, te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unaprijeđenje sigurnosti.

Projekat će uključivati dizajn i izgradnju renoviranja jedne zgrade za kontrolu pristupa.

Rušenje postojećih kancelarskih i privremenih zgrada takođe će biti dio projekta.

Projekat će, kako navode u tenderu, biti sproveden u nekoliko faza kako bi misija SAD u Crnoj Gori bila operativna tokom renoviranja.

U tenderskoj dokumentaciji koju je Stejt department ranije objavio navodi se da je postojeća zgrada Ambasade kupljena 2000. godine i renovirana od strane USAID, da bi je 2006. godine kupio Stejt department. Objekat je, kako navode, proširen 2009. godine kupovinom susjednog placa.

U 2011. godini proširena zgrada je ograđena i izgrađena je konzularna zgrada, sa namjerom da bude spojena sa novom upravnom zgradom, kada sredstva budu dostupna u budućnosti.

“Imajući u vidu da je konzularna zgrada dizajnirana tako da koegzistira sa starom upravnom zgradom, određeni sistemi zavise od zgrade koja više ne ispunjava sigurnosne zahtjeve i mora se zamijeniti”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Izvor: RTCG

Foto: U.S. Embassy Podgorica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *