Lista najmoćnijih pasoša na svijetu: Crnogorski na 47. mjestu

Najjači pasoš na svijetu u ovom trenutku je japanski čiji vlasnici mogu slobodno da putuju u 191 zemlju svijeta.

Crnogorski pasoš nalazi se na 47. mjestu i naši građani mogunputovatinu 124 zemlje. Srpski pasoš je na 40. mjestu pa se sa srpskim pasošem može putovati u 134 zemlje. Hrvatski pasoš je na 19. mjestu, a bosanskohercegovački na 52. mjestu prema indeksu kompanije Henley & Partners za ovu godinu, prenosi Manager.ba.

Njihovo istraživanje jačinu pasoša mjeri prema tome u koliko zemalja svijeta njeni vlasnici mogu putovati bez vize.

S hrvatskim pasošem bez vize se tako može putovati u 170 zemalja, dok s bh. pasošem možete u 117 zemalja.

Najjači pasoš na svijetu u ovom trenutku je japanski čiji vlasnici mogu slobodno putovati u 191 zemlju svijeta, slijedi singapurski (190 destinacija), dok treće mjesto dijele južnokorejski i njemački (189).

Na četvrtom mjestu su Italija, Finska, Španija i Luksemburg sa 188 destinacija za putovanje bez ograničenja, a na petom mjestu su danski i austrijski pasoš (187).

Šesti po jačini su švedski, francuski, portugalski, holandski i irski pasoš sa 186 zemalja u koje je moguće putovati bez vize, a potom sedmo mjesto dijele švajcarski, američki, britanski, norveški i belgijski (185).

Na osmom mjestu su grčki, novozelandski, malteški i češki pasoš(184), na devetom mjestu su kanadski i australijski (183), a usamljen na desetom mjestu nalazi se mađarski pasoš (181) koja zaokružuje deset najjačih na svijetu.

Cujelu tablicu možete pogledati ovdje.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.