Korona kriza počinje da usporava poslovanje slovenačkih banaka

Dodajte komentar

Tekuća korona virusna kriza i mjere uvedene radi ograničavanja širenja pandemije utiču na rad slovenačkih banaka, s tim da se rast kredita za domaćinstva prepolovio, a rast korporativnih kredita takođe postepeno usporavao u periodu januar-maj, saopštila je centralna banka Slovenije.

“Depoziti stanovništva i dalje se povećavaju, prvenstveno na račun smanjene potrošnje, a dijelom i kao rezultat državnih uplata za ublažavanje uticaja epidemije”, navodi se u saopštenju Banke Slovenije.

Neprimjerene izloženosti bankarskog sektora (NPE) još uvjek nisu u porastu zahvaljujući vladinim stimulativnim mjerama, ali trenutni ekonomski pad vjerovatno će ih u budućnosti pogurati.

Kombinovana dobit domaćih banaka prepolovljena je na 152 miliona eura u periodu januar-maj, sa 303 miliona eura godinu dana ranije, na šta je uticalo prije svega pad nekamatnih prihoda i novo stvaranje gubitaka i rezervisanja, dok su prihodi od kamata takođe u padu.

Očekuje se da će efekat na profitabilnost banaka biti još veći u narednim kvartalima, napomenula je Banka Slovenije i dodala da se očekuje da će se ekonomija stabilizovati u naredne dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *