Britanija će isplaćivati bonuse poslodavcima koji vrate radnike na posao, drastično smanjuju PDV

Britanska vlada nastojaće da otkloni  krizu nezaposlenosti isplatom bonusa kompanijama koje će vraćati na posao radnike otpuštene zbog koronakrize, najavio je srijedu ministar finansija Rishi Sunak.

Prema tome planu, poslodavac bi po svakom zaposlenom vraćenom na posao dobio bonus od 1.000 funti (1.256 dolara) nakon što krajem septembra završi državni program subvencioniranja plata onih koji su otpušteni zbog koronakrize, rekao je Sunak u parlamentu.

Kroz program za očuvanje radnih mjesta, britanska vlada subvencionira plate devet miliona radnika, što je ekvivalent više od trećine ukupno zaposlenih u privatnom sektoru, a podupire i plate dva miliona samozaposlenih, podsjeća Reuters.

“Želim da svaka osoba u ovom parlamentu i u zemlji zna da neću prihvatiti nezaposlenost kao neizbježan ishod”, rekao je Sunak parlamentarcima.

Novi plan uključuje i dvije milijarde funti vrijedan fond za potrebe kreiranja privremenih poslova za nezaposlene u dobi od 16 do 24 godine u šestomjesečnom razdoblju. U planu je i najveće povećanje broja pripravničkih mjesta u istoriji, koje će takođe dijelom finansirati vlada.

Ministar je najavio i značajno smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na potrošnju u hotelima, restoranima i turističkim znamenitostima, te subvencioniranje popusta na obroke u restoranima kako bi se pomoglo uslužnom sektoru, najteže pogođenom koronakrizom.

Standardna stopa PDV-a od 20 posto biće smanjena na pet posto za ugostiteljstvo i domaći turizam, počevši od iduće srijede, a ostaće na snazi do 12. januara iduće godine. To će vladu stajati oko četiri milijarde funti, rekao je Sunak u parlamentu.

Check Also

Šest miliona eura za subvencije na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka

Vlada Crne Gore je u četvrtak, 24. septembra, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *