U Beču predstavljen X-Vagon, metro bez vozača

Dodajte komentar

Bečki javni prevoznik “Wiener Linien” predstavio je u petak, 3. jula, prvi metro bez vozača, takozvani X-Vagon. Grad je kod proizvođača Siemens naručio ukupno 34 kompleta ovih vagona. Od 2022. godine bi X-Vagoni trebali uči u redovnu upotrebu.

Novi tip metroa, koji se dizajnom ne razlikuje mnogo od prethodnih, će u potpunosti posjedovati digitalizirane podatke i obavještenja za putnike. Generalni direktor “Wiener Linien”, Günter Steinbauer, naglasio je da sa X-vagonima počinje nova era javnog prevoza.

X-Vagon ima kapacitet za 928 putnika, što je 46 putnika više u odnosu na sadašnje modele, a 90 posto materijala korištenog u izgradnji metroa pogodan je i za reciklažu. Nakon što se okončaju svi testovi, metro će prve dvije godine voziti uz vozača, međutim, najkasnije 2025. prelazi na potpuno automatski režim na liniji U5.

Narudžba u vrijednosti od 550 miliona eura kod proizvođača Siemens, koji u svojoj ispostavi u Beču upošljava 1.300 radnika, uključuje i ugovor o održavanju vozova u trajanju od 24 godine. Albrecht Neumann, šef odjela za željeznička vozila u Siemensu, je ovo vozilo nazvao najsavremenijim metroom na svijetu, a za njega su kako je naglasio, najvažnija udobnost i visoka sigurnost putnika, jer jedino tako mogu spoznati prednosti javnog prevoza.

Godišnja karta za bečki javni prevoz košta 365 eura, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda. U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 eura, u Hamburgu 1.988 eura, a u Londonu oko 4.000 funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *