EK predviđa smanjenje ovogodišnjeg BDP Eurozone za 8,7 odsto

Dodajte komentar

Ekonomija EU doživeće najteži pad od Drugog svjetskog rata u drugom kvartalu 2020. godine, sumorna je prognoza Evropske komisije.

Predviđeno je smanjenje ovogodišnjeg BDP Eurozone za 8,7%, kao i rast naredne godine od 6,1%, dok je za 27 članica EU za ovu godinu prognoziran pad BDP za 8,3, a rast od 5,8% u narednoj godini.

U Evropskoj komisiji smatraju da je pandemija COVID-19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je očekivano, a da je put ka privrednom oporavku i dalje nesiguran, prije svega zbog obnovljenih žarišta infekcije, koje dovode do vraćanja privremenih mjera ili zatvaranja.

“Realni globalni BDP van EU pašće za više od 3 procenta u prvom kvartalu ove godine, dok će drugi kavartal biti mnogo teži na globalnom nivou, jer je većina zemlja tada uvela mjere zatvaranja”, rekao je komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni predstavljajući letnju ekonomsku prognozu Evropske komisije.

On ističe izvjesna poboljšanja u ekonomskim aktivnostima krajem juna i početkom jula, ali dodaje da su vidne razlike među zemljma članicama.

“Sve zemlje članice će imati pad u ekonomiji i oporavak u 2021. godine, ali i postoje velike razlike između recesija i oporavka među članicama što je zasnovano na različitim ekonomskim strukturama i posljedicama pandemije”, dodao je Đentiloni.

U Evropskoj komisiji kažu da značajan ekonomski pad očekuje Francusku, Italiju i Španiju, a nešto manji Njemačku, Holandiju i Poljsku. Dodaju i da će inflacija u članicama Eurozone ostati relativno niska ove godine, na nivou od 0,3%, dok za sljedeću godinu predviđa minimalni rast od 1,1%.

Pozitivnije vesti stižu i sa tržišta rada.

U Evopskoj komisiji kažu da je analiza pokazala da ogromno smanjenje radnih sati u zemlajma EU tokom pandemije nije dovelo do drastičnog povećanja nezaposlenosti, po čemu se EU razlikuje od postatka svijeta, posebno SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *