UNIQA uspješno plasirala dvije obveznice u iznosu od 800 miliona eura

Dodajte komentar

UNIQA je uspješno plasirala dvije obveznice u iznosu od 800 miliona eura – 600 miliona eura za finansiranje kupovine podružnica AXA CEE i 200 miliona eura u obliku zelene obveznice.

– Potražnja investitora bila je izuzetno velika, s tim što je starija obveznica bila više od 5 puta pretplaćena, a Green Tier II više od 9 puta, naveo je u saopćenju austrijski osiguravač.

Akvizicija kompanija AXA u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj za otkupnu cijenu od oko milijardu eura najveća je investicija u historiji UNIQA-e.

Kurt SVOBODA, direktor za finansijske i rizične rizike UNIQA Insurance Group AG, kazao je:

– Akvizicijom UNIQA dobija oko pet miliona kupaca, 2.100 zaposlenih i 800 miliona eura premije svake godine, što nas premješta sa broja sedam na broj pet u srednjoj i istočnoj Evropi. Kao što smo planirali, završili smo finansiranje kupoprodajne cijene starije obveznice u iznosu od 600 miliona eura. Pokazani snažni interes naglašava povjerenje lokalnih i međunarodnih ulagača u UNIQA.

Senior obveznice imaju rok od 10 godina i ocijenjene sa A- od Standard&Poorsa. Kuponska kamata iznosi 1,375 posto.

– UNIQA je bila prva osiguravajuća kuća u Austriji koja se povukla iz industrije uglja. Sada UNIQA ponovo preuzima vodeću ulogu kao prvo austrijsko osiguravajuće društvo koje je plasiralo obveznicu čime se obavezujemo uložiti isti iznos od emisije u projekte za uštedu resursa i zaštitu naše klime i okoliša, kazao je Kurt Svoboda, opisujući ovu premijeru za austrijsko finansijsko tržište.

– Osigurali smo tržištu finansijski instrument koji predstavlja idealan dodatak mnogim portfeljima investitora – kao i osiguranje čvrstog temeljnog kapitala zahvaljujući kapitalnim karakteristikama podređene obveznice.

UNIQA se posvećuje ulaganju sredstava u iznosu od 200 miliona eura ostvarenih iz zelene obveznice u održive investicije u naredne dvije godine. Da bi bili prihvatljivi, projekti se moraju odnositi na energiju vjetra, solarnu energiju, recikliranje otpada i konverziju energije, ekološka prometna rješenja ili recikliranje vode u Evropi ili zemljama OECD-a. Struktura upravljanja zelenom obveznicom uključuje godišnje izvještaje o investicijama, koje bi trebalo da preispita neovisna treća strana.

– Ovo nam omogućava da osiguramo da ulažemo u održive projekte s mjerljivo pozitivnim uticajem na oprirodnu sredinu koliš, rekao je Svodoba.

Podređena obveznica treba biti vraćena nakon 15,25 godina po određenim uslovima, ocijenjena je sa BBB, a kuponska kamata je 3,25 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *