Novi rast dionica Netflixa, kompanija dostigla tržišnu vrijednost od 219 milijardi dolara

Dionice Netflixa na početku ove nedjelje doživjele su novi uzlet na rekordnih 499 dolara. Time je kompanija dostigla tržišnu vrijednost od gotovo 219 milijardi dolara.

Analitičar Imperial Capitala David Miller ocijenio je da su Netflixove dionice do sada, za 2020. godinu porasle za 50,2 posto u odnosu na S&P 500, a u posljednjih 18 mjeseci su njihove dionice porasle za 81,6 posto u odnosu na S&P 500 indeks koji je u istom razdoblju podignut 26,1 posto.

Netflixov uspjeh je zanimljiv analitičarima, a Miller je naveo četiri razloga zašto je Netflix sve popularniji i vrijedniji.

Prvo, “ovo je jedno od rijetkih S&P 500 imena na koje trenutna epidemiološka situacija nema ekonomski efekt, njihove usluge su uglavnom otporne na recesiju”. Pored toga Netflix nije pod prijetnjom ni kada je u pitanju medijski sektor, on nema imovine u vidu kablovskih mreža.

Koronavirus je direktno pogodio bioskope, no na Netflix to ne utiče.

Konačno, oni su imali mnogo uspjeha i zbog toga što su se značajno razlikovali od suparničkog Disneyja +, za razliku od tog brenda Netflix ima sadržaje iz cijelog svijeta, a samim tim je i primamljiviji na više mjesta.

Check Also

Srebro kao investicija decenije

U doba ekonomske nesigurnosti, ljudi se neprestano okreću ulaganjima za koja se zna da štite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *