Nova Buffettova investicija od 10 milijardi dolara

Dodajte komentar

“Berkshire Hathaway” Warrena Buffetta konačno se odlučio za novu investiciju. Konglomerat će dati četiri milijarde dolara za kupovinu kompanije za prenos i skladištenje prirodnog plina “Dominion Energy”.
Uključujući preuzimanje duga, ukupni iznos posla je gotovo 10 milijardi dolara. To je prva velika kupovina “Berkshirea” od izbijanja pandemije koronavirusa.

Na svojoj godišnjoj skupštini dioničara u maju, Buffett je otkrio da je “Berkshire” “sagradio” rekordnu novčanu zalihu u iznosu od 137 milijardi dolara dok je finansijsko tržište padalo, te da nije vidio mnogo povoljnih ponuda.

– Nismo učinili ništa jer ne vidimo ništa atraktivno – rekao je tada Buffett, i upravo je to razlog zašto se tako dugo čekalo na novu investiciju.

Čista energija

Za Dominion, ovaj korak je jedan u nizu ka prelazu na komunalno poduzeće koje je fokusirano na proizvodnju čiste energije iz vjetra, sunca i prirodnog gasa.

Za “Berkshire” taj potez uveliko povećava njihov udio u poslu s prirodnim plinom. “Berkshire Hathaway Energy” sada će kontrolisati 18 posto svih međudržavnih prenosa prirodnog plina u Sjedinjenim Državama, u odnosu na trenutnih 8 posto.

Prema uslovima transakcije, “Berkshire Hathaway Energy” kupiće 100 posto vlasništva u “Dominion Energy Transmission”, te gasovode Questar i Carolina, kao i 50 posto gasovoda Iroquois.

“Berkshire” će takođe kupiti 25 posto “Cove Point LNG-a”, postrojenja za izvoz, uvoz i skladištenje ukapljenog prirodnog gasa, jednog od samo šest izvoznih terminala za LNG u SAD.

“Berkshire Energy” će za imovinu platiti 4 milijarde dolara u gotovini i preuzeti 5,7 milijardi dolara duga. Dominion planira da iskoristi oko 3 milijarde dolara prihoda nakon oporezivanja za otkup svojih dionica kasnije ove godine.

7 miliona kupaca

Posao je podložan regulatornom odobrenju i očekuje se da će se sklopiti u četvrtom tromjesečju ove godine.

Nakon prodaje, Dominion očekuje da će 90 posto buduće operativne zarade dobiti od svojih komunalnih preduzeća koja snabdijevaju energijom više od 7 miliona kupaca u državama poput Virginije, Sjeverne i Južne Karoline, Ohio i Utah.

Dominion istovremeno objavljuje da otkazuje projekt Atlantske obale s Duke Energy. Projekt vrijedan 8 milijardi dolara suočen je s povećanim regulatornim nadzorom i kašnjenjima, što je uvećalo predviđene troškove i stvorilo sumnju u njegovu ekonomsku isplativost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *