Njemci ograničavaju vize za radnike s Balkana

Njjemačka je sve bliže odluci o tome hoće li da produži važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana.

To pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi njjemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele pravilo da produže i nakon isteka ove godine, pišu Nezavisne.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, njjemački mediji s dobrim kontaktima u njemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana

Uprkos tome što nema informacija, njemački dnevnik “Welt am Sonntag” je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe usloviti uvođenjem kvote. Njemačke socijaldemokrate, koalicioni partner konzervativnih hrišćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bile za bezuslovno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis.

Naime, kako je tom dnevnom listu saopšteno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota. Ova izjava pokazuje određenu promjenu stava, imajući u vidu da prije korona krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. “Nezavisne” navode da je objavljena i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na njemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe.

Jedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći dio naturalizovanih Njemaca porijeklom iz migrantskih porodica gleda kako se njemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Njemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Njemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana najčešće zapošljavaju.

Osim toga, kako je pokazala njemačka studija, Zapadni Balkan ima vješte zanatlije koji su potrebni Njemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno takvih ljudi – poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Edin Bašić, stručni saradnik u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kaže “da oni nemaju informaciju da će doći do promjene procedure u vezi sa zapošljavanjem građana BiH u Njemačkoj. “Mi radimo kao i do sada”, rekao je Bašić.

 

Check Also

U julu porasla nezaposlenost

U Crnoj Gori je na kraju jula bilo 42,37 hiljada nezaposlenih, oko jedan odsto više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *