Javni dug Srbije za samo mjesec dana povećan za dvije milijarde eura

Dodajte komentar

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi eura, što je 57,2 odsto procijenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na kraju aprila je javni dug bio 24,55 milijardi eura, odnosno 52,4 odsto BDP, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi republičkog budžeta za pet mjeseci ove godine su bili 455,8 milijardi dinara, a rashodi 692,3 mlijarde dinara.

Samo u maju deficit je iznosio 122,4 milijardi dinara.

U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 76 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 68,5 milijardi. Najveći dio poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 35,6 milijardi dinara i akciza u iznosu od 19,4 milijardi.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 7,2 milijarde dinara. Priliv donacija u maju iznosio je 300 miliona dinara.

Rashodi budžeta u majus u bili 198,5 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u maju, su iznosili 25,7 millijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 29 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 41,6 milijardi dinara, a ostali tekući rashodi 44,9 milijardi dinara, s obzirom da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i gradjanima u sklopu seta mjera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa, navelo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države u periodu januar – maj ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 235,6 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 179 milijardi.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi eura, što je 57,2 odsto procijenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na kraju aprila je javni dug bio 24,55 milijardi eura, odnosno 52,4 odsto BDP, saopštilo je Minsitarstvo finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *