Hrvatski BDP ove godine tone 10,8 posto

Hrvatsku čekaju još teže posljedice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo. Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 posto da bi sljedeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a.

Jedino Italija s padom od 11,2 posto i Španija s 10,9 posto će imati veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 posto te Grčka s padom od 9 posto. Iz ovoga je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana. Najmanje će krizu osjetiti Poljska koja bi trebala imati pad od 4,6 posto te Švedska od 5,3 posto.

U najnovijem izvještaju Evropske komisije uz ljetne prognoze se navodi kako je hrvatska ekonomija prije izbijanja krize bila otpornijq nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine. Previđa da će u oporavku sljedeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor.

– Privatna potrošnja bi se trebala brzo oporaviti nakon otvaranja ekonomije jer je, čini se, izbjegnuto otpuštanje radnika na masovnom nivou zahvaljujući podršci vlade. Trenutni i novi projekti finansirani od strane EU i nekoliko podršlki za likvidnost za poduzeća bi trebale pomoći u oporavku investicija – smatra Evropska komisija.

Predviđaju da će turizam i tokom sljedeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom saobraćaju.

Check Also

Istekao rok za završetak prioritetne dionice: Aneks sa Kinezima ili naplata penala

Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *