Finansijski savjetnik otkrio tri navike njegovih najbogatijih klijenata

Malik S. Li je sertifikovani stručnjak za planiranje finansija, a klijente ima skoro 15 godina. Uglavnom ga pitaju u čemu je tajna uspješne štednje i sticanja bogatstva, a on kaže da kod svojih najbogatijih klijenata prepoznaje ove tri navike.

Neki pitaju zato što su znatiželjni, dok drugi pitaju zbog kognitivno-bihejvioralnih predrasuda, poput “efekta stada”, gdje vjerujemo da je sigurnije pratiti popularno mišljenje. Iako to nije uvijek činjenica, ima nekih zasluga u procjeni onoga što najbogatiji među nama imaju zajedničko, a što može da poboljša šanse za finansijski uspjeh.

Njihov najznačajniji godišnji trošak je ušteda
“Moji najimućniji klijenti stalno štede 25 odsto ili više svog bruto prihoda godišnje. Obično će većina stručnjaka preporučiti da uštedite oko 10% do 15% svog bruto prihoda, a zatim ga povećavate godišnje ili kada to dozvoli novčani tok. Ja se sa tim slažem, a ako trenutno baš ništa ne štedite, 10 procenata vašeg prihoda je odlično za početak”, kaže Li.

Ipak, napominje da je “agresivnija štednja” uvijek bolja.

Bogati odlično razumiju rizike i znaju da upravljaju njima
“Nedavno sam saznao da Mont Everest, najviši vrh na Zemlji, zahtijeva više napora pri spuštanju nego pri penjanju. Ako koristimo istu metaforu na temu bogatstva, to ide u korak sa mojim uvjerenjem da više ‘žrtava bogatstva’ nastoji da održi taj novac, nego da ga nakupi. Jednom kada steknete bogatstvo, morate ga zaštititi, ne samo od loših odluka o investiranju i nestabilnosti na tržištu, već i od drugih faktora kao što su prekomjerna potrošnja, dugovječnost, inflacija”, kaže Li.

“Nažalost, zaštita bogatstva ponekad može doći i sa pretjerano visokom cijenom. Kao finansijski stručnjaci, naučeni smo da svoje klijente uputimo u cijene premije dugoročnog osiguranja. Ali, to je tek početak. Možda će vam trebati i invalidsko osiguranje da biste zaštitili svoj prihod, životno osiguranje da biste zaštitili imovinu od poreza na imovinu, i kišobran osiguranje za dodatnu zaštitu lične odgovornosti… Lista se nastavlja, ali taj trošak mogao bi biti minimalan u poređenju sa tim da vam sutra zaista zatreba nešto od te sigurnosti, a vi je nemate”, zaključuje on.

Tim stručnjaka je od vitalne važnosti
“Iako sve više ljudi ‘rješava’ stvari pomoću Googlea ili Youtubea, kada su u pitanju finansije, moji najuspješniji klijenti traže pomoć od eksperata, uživo. Stručni tim za izgradnju bogatstva obično se sastoji od advokata, poreskog stručnjaka, stručnjaka za osiguranje i finansijskog savjetnika”, navodi Li, i dodaje:

“Iako vam ovi profesionalci mogu pomoći kroz pružanje stručnih savjeta i putem opipljivih koraka koje treba slijediti, njihova istinska vrijednost možda leži više u nematerijalnim faktorima: pomažu vam da kontrolišete svoje emocije; pružaju jasnu mapu puta kada postoje beskrajne staze za istraživanje; koriste specijalne planove da vam pomognu u određivanju prioriteta i kreiranju strategija, radi uštede”.

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.