Dobit osiguravajućih kuća 8,3 miliona eura

Tržište osiguranja u Crnoj Gori je u 2019. godini nastavilo profitabilno poslovanje, pa je ukupna neto dobit iznosila 8,3 miliona eura, pokazao je Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja.

U odnosu na uporedni godišnji period, dobit je veća za 1,2 miliona eura. Podaci pokazuju da je svih devet osiguravajućih kuća koje su prisutne na crnogorskom tržištu pozitivno poslovalo i da je njihova aktiva dostigla sumu od 235 miliona eura, što je 11,3 odsto više nego u uporednom godišnjem periodu. Izvještaj je pripremila Agencija za nadzor tržišta osiguranja (ANO) i on je ušao u skupštinsku proceduru.

Kako su objasnili iz ANO aktiva osiguravajućih kuća je porasla, prije svega, rastom kategorije „dugoročna finansijska ulaganja” koja su na kraju 2019. godine iznosila 150,2 miliona eura i taj novac je najviše ulagan u obveznice Crne Gore.

“Crnogorski osiguravači su na kraju prošle godine raspolagali sa dugoročnim i kratkoročnim obveznicama države Crne Gore u ukupnoj vrijednosti od 155,1 milion eura, što je 11,8 odsto više nego godinu ranije”, kazali su u ANO. Državne obveznice su hartije koje emituje država, a koje su u funkciji održavanja likvidnosti državnog budžeta.

Izvještaj je pokazao da je stanje na tržištu osiguranja stabilno, sa nastavkom pozitivnih trendova u kretanju glavnih pokazatelja na tržištu u 2019. godini. “Prošla godina je rekorna na tržištu osiguranja i po pitanju fakturisane premije i rasta na godišnjem nivou. Ukupna bruto fakturisana premija bila je 94,7 miliona eura u prošloj godini, što predstavlja rast od 9,1 odsto (7,9 miliona eura) u odnosu na 2018. godinu. Gustina osiguranja (bruto premija po glavi stanovnika) iznosila je 152,3 eura i zabilježila je rast od 9,2 odsto u poređenju sa godinom ranije.

Svih devet osiguravajućih kuća na tržištu osiguranja u Crnoj Gori je bilo kapitalno adekvatno i likvidno, dok je pokazatelj solventnosti osiguravača na nivou tržišta ostvario prosječnu vrijednost od 1,9. Posmatrano na nivou cjelokupnog tržišta osiguranja ostvaren je visok nivo pokazatelja ažurnosti u rješavanju šteta od 92,7 odsto”, podaci su ANO.

Rastu ukupne bruto fakturisane premije na nivou tržišta osiguranja najviše je doprinio rast bruto fakturisane premije neživotnih osiguranja i to u apsolutnom iznosu od 5,99 miliona eura, dok je rast bruto fakturisane premije životnih osiguranja bio 1,90 miliona eura. Analiza ANO pokazuje da je najzastupijenija vrsta osiguranja na tržištu i dalje osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila gdje je fakturisano 38 miliona eura bruto premije i ostvareno učešće od 40,1 odsto u ukupno fakturisanoj premiji na tržištu.

Pored ove vrste, značajnija učešća su ostvarila: osiguranje života (16,2 odsto), osiguranje od posljedica nezgode (12,1 odsto), ostala osiguranja imovine (8,7 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (7,4 odsto).

Iz ANO su objasnili da su ove vrste osiguranja u tržišnoj bruto fakturisanoj premiji u prošloj godini učestvovala sa 84,5 odsto i to predstavija blagi pad u odnosu na 2018. godinu kada je učešće tih vrsta osiguranja bilo 85,7 odsto. Na crnogorskom tržištu osiguranja u toku 2018. godine poslove osiguranja je obavljalo devet osiguravajućih kuća od kojih su četiri za poslove životnih osiguranja (Grave, Lovćen životno, Unika životno i Viner štediše) i pet kuća za poslove neživotnih osiguranja (Lovćen neživotno, Unika neživotno, Sava, Đenerali i Svis).

Lovćen i Sava osiguranje imaju najveće tržišno učešće
Kada je u pitanju raspored tržišnog učešća osiguravajućih kuća najveće tržišno učešće mjereno bruto fakturisanom premijom zadržalo je Lovćen osiguranje sa učešćem od 35 odsto sa 33,1 milion eura bruto fakturisane premije. Zatim slijede Sava osiguranje sa 14,5 odsto (13,7 miliona), Uniqa neživotno sa 13 odsto (12,3 miliona), Đenerali osiguranje sa 12,5 odsto (11,8 milion), Grave osiguranje sa 7,5 odsto (7,1 milion), Svis osiguranje sa 7odsto (6,6 miliona), Winer štediše životno sa 4,9 odsto (4,6 miliona), Lovćen životna osiguranja sa 3,7 odsto (3,5 miliona) i Uniqa životno osiguranje sa 2 odsto (1,9 miliona) Najveću zastupljenost u ukupnoj aktivi ima Grave osiguranje (26,8 odsto), Lovćen osiguranje (22,2 odsto), Đenerali osiguranje (11,4 odsto) i Sava osiguranje (11,2 odsto).

Za odštetne zahtjeve isplaćeno 1,2 miliona eura
Osiguravajuće kuće su u Garantni fond (iz kojeg se isplaćuju odštetni zahtjevi) prošle godine uplatile 1,42 miliona eura po osnovu doprinosa. Istovremeno iz Garantnog fonda je isplaćeno 1,2 miliona eura za štete.

“U izvještajnom periodu od ukupno 802 zahtjeva za isplatu štete (154 šteta preneseno je iz 2018. godine) riješeno je 669 zahtjeva, od čega je 177 zahtjeva za isplatu štete odbijeno, a za 492 štete je isplaćeno”, kazali su u ANO.

Check Also

Kako Biden planira da transformiše ekonomiju: Opraštanje studentskih kredita, 5 miliona novih radnih mjesta

Joe Biden položio je zakletvu i postao novi predsjednik SAD. Tokom svoje kampanje dao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *