Bundesbanka spremna da pomogne procesu pridruživanja CBCG Evropskom sistemu centralnih banaka

Dodajte komentar

Banka Njemačke (Bundesbank) podržava proces evropskih integracija Crne Gore, te je spremna da pruži puni doprinos procesu pridruživanja CBCG Evropskom sistemu centralnih banaka, kazao je član Izvršnog odbora banke Burkhard Balz tokom sastanka sa guvernerom Radojem Žugićem.

Posjeta Balza upriličena je povodom završetka tvining projekta u kome je učestvovala CBCG sa ostalim regulatorima finansijskog tržišta u Crnoj Gori – Komisijom za tržište kapitala i Agencijom za nadzor osiguranja.

Projekat je realizovan u saradnji sa konzorcijumom koga su činili Banka Njemačke, Hrvatska narodna banka, Banka Holandije, Njemačka savezna agencija za nadzor nad finansijskim uslugama (BaFin) i Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA).

Glavni cilj projekta odnosio se na dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva u oblasti finansijskih usluga sa pravnom tekovinom Evropske unije, uz jačanje regulatornih i supervizorskih kapaciteta.

Projekat, vrijedan 1,4 miliona eura, trajao je 27 mjeseci, a realizovan je uz finansijsku podršku Evropske unije.

Žugić se zahvalio predstavniku Bundesbanke na podršci koju ova institucija pruža Crnoj Gori, posebno ističući značaj tvining projekta.

“Ovaj projekat predstavlja potvrdu uspješne saradnje CBCG sa Bundesbankom. Kroz realizaciju projekta, CBCG u značajnoj mjeri usaglasila regulatorni okvir, politike i procedure sa najboljom praksom i standardima centralnog bankarstva Evropskog sistema centralnih banaka. Na ovaj način je CBCG još jednom potvrdila punu posvećenost kontinuiranom unapređenju svog poslovanja”, kazao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *