Za 4 milijarde $ kupio firmu iz koje je otpušten, ali u najgorem trenutku

Petnest godina nakon što je Erik Bejker otpušten iz Stabhaba, giganta u prodaji karata u kom je bio jedan od osnivača, kupio ga je za četiri milijarde dolara.

Nažalost, osveta nije uvjek slatka – kupio je firmu samo nekoliko nedjelja prije nego što je koronavirus zbrisao njeno poslovanje, piše Forbs.

Bilo je to veče pred Dan zahvalnosti 2019, a Erik Bejker je već počeo da slavi.

“Nije nikada bilo bolje vrijeme da se čovjek bavi velikim javnim događajima”, rekao je, znajući da će od svakog dobro profitirati. Dva dana ranije Bejker je objavio sklapanje najvećeg dila u svom životu. Njegova onlajn pijaca karata za javne događaje, Viagogo, kupila je većeg rivala Stabhab od Ibeja za 4,05 milijardi dolara. Za Bejkera je to bila priča o trijumfu i osveti.

Naime, on je bio suosnivač StubHuba na Stanfordskoj školi biznisa, onda ga je drugi suosnivač “šutnuo”, pa je morao da osnuje Viagogo u prekomorskim zemljama.

“Za mene lično je zadovoljstvo što mogu da spojim svoje dvije bebice”, rekao je Bejker u novembru prošle godine.

Tri mjeseca kasnije, 13. februara, dil je sklopljen. Bejker, čija je kompanija platila dvije milijarde u kešu i dvije milijare u dužničkim hartijama, stvorio je globalnog kolosa koji je prodavao milione karata za razne događaje godišnje, donoseći mi ukupno 1,5 milijardi godišnjeg prihoda. Njegov udio od 23 procenta u novoj firmi skoro da ga je učinio milijarderom.

Kako se koronavirus širio, stadioni su se zatvarali, umjetnici otkazivali nastupe a pozorišta ukidala predstave – što je zbrisalo najmanje 90 odsto prihoda njegove dvije kompanije, procenjuju analitičari Forbsa. Stabhab je poslao na odsustvo dvije trećine zaposlenih u SAD krajem marta, Otprilike u to vrijeme je Mudiz skresao rejting kompanije sa stabilnih izgleda na negativne.

“To je spektakularna nesreća, da date četiri milijarde četiri nedjelje pred zatvaranje cjelokupne industrije”, kaže Erik Fuler, konsultant koji prati tržište karata za javne događaje.

On smatra da bi se Stabhab uskoro mogao prijaviti za stečaj ukoliko ne obezbijedi finansijsku pomoć.

Britanska vlada otvorila je istragu antimonopolske komisije u vezi sa tom akvizicijom, što je primoralo Stabhab i Viagogo da odvojeno posluju sve do juna. Viagogo je saopštio da sarađuje u onome što naziva rutinskom istragom. To je ne samo odložilo pokušaj spajanja i izvlačenja dobiti iz sinergije poslovanja, već je čak spriječilo Bejkera da pozove u pomoć menadžment Stabhaba tokom krize, iako ga posjeduje.

Check Also

Autoprevoznici prijete blokadom puta zbog visokih taksi

Autoprevoznici iz Crne Gore koji prevoze robu na Kosovo, od juče osiguranje za tu zemlju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *