Rusija hoće da formira gasni OPEK

Rusija želi da zaključi sporazum sa najvećim proizvođačima gasa i formira nešto nalik naftnom OPEK-u (Organizaciji država-izvoznica nafte), pišu “Vedomosti”.

Po mišljenju Moskve, to je potrebno kako bi se stabilizovale cijene goriva.

Kako piše list, za formiranje gasnog OPEK-a zainteresovana su najmanje dva federalna činovnika: ministar energetike Aleksandar Novak i njegov zamenik Anatolij Janovski. Oba su nedavno govorila da treba osigurati stabilnost na svjetskom tržištu gasa.

Kao jedna od opcija razmatra se transformacija već postojećeg organa – Foruma država-izvoznika gasa, na čijem čelu se nalazi Rus Jurij Sentjurin. Pretpostavlja se da bi on u novom svojstvu mogao dobiti ovlašćenja da vodi zajedničku za nekoliko država politiku u sferi proizvodnje i prodaje gasa, prenosi Sputnjik.

Povod za ovu inicijativu je poslužila situacija posljednjih mjeseci na globalnom gasnom tržištu. Mnogi eksperti je ocjenjuju kao katastrofalnu. Zbog pada potražnje, kao posljedica pandemije korona virusa, tople zime u Evropi i prepunih skladišta, cijene su na nekim tržištima postale najniže za posljednju deceniju.

Tako, u maju se kvota na britanskom tržištu NBP spustila do osam funti za milion britanskih toplotnih jedinica. Od tada, one ne mogu da porastu, iako analitičari sumnjaju u perspektive povećanja cijena na dugoročnom planu. Početkom jula evropska gasna skladišta su bila napunjena oko 80 odsto. Sagovornici lista pretpostavljaju da će niske cijene podstaći prevoznike da kupuju gorivo, što će dovesti do potpunog iskorišćenja rezervoara već u avgustu.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *