Dolar oslabio drugu nedelju zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago je pala i prošle nedjelje, druge zaredom, dok je kurs eura neznatno porastao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,2 posto, na 97,25 poena.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,25 posto, na 1,1250 dolara.

U odnosu na japansku valutu cijena dolara porasla je, pak, 0,3 posto, na 107,50 jena.

Na valutnim tržištima već neko vrijeme vlada oprez zbog korona krize pa kursevi najznačajnijih svjetskih valuta ne osciliraju osjetnije, piše portal Indeks.

Podršku dolaru pružaju bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američke privrede pa se ulagači nadaju da bi najveća svjetska ekonomija uskoro mogla da izađe iz recesije.

Tako je u četvrtak objavljeno da je u junu broj zaposlenih u SAD porastao za rekordnih 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Rojtersa očekivali.

Uprkos rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelimično oporavilo, s obzirom na to da su aprilu i maju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje korona virusa bez posla ostala oko 22 miliona ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *