Bankrotirala filijala Wirecarda za Centralnu i Istočnu Evropu

Dodajte komentar

Wirecard Central Eastern Europe GmbH – filijala njemačkog Wirecarda – sa poslovnicama u Gracu i Beču, morala je u petak da podnese zahtjev za stečaj Trgovinskom sudu u Gracu.

Ovo je objavilo Udruženje za zaštitu kredita iz 1870. (KSV). Za sada nisu poznati drugi detalji, izvijestio je bečki Standard.

Prema Suddeutsche Zeitungu, minhensko tužilaštvo sada istražuje skandal u vezi sa nestankom milijardi eura novca Wirecarda utemeljenim na sumnjama u nevjerstvo bivšeg izvršnog direktora, Austrijanca Markusa Brauna i drugih menadžera.

Riječ je o optužbi da su trocifreni milionski računi Wirecarda išli ka kompanijama u Aziji i Mauricijusu.

Uz to, prema izvještaju “SZ” od petka, istražitelji pretpostavljaju da je navodna manipulacija u Wirecardu započela najkasnije 2014. godine. List se oslanja na “nalaze istražilaca” i “istražne dokumente”. Tužilac je rekao da ne mogu potvrditi izvještaj. – Nastavljamo istragu Brauna i mogućih saučesnika za sve moguće prekršaje.

Wirecard je prošle nedjelje objavio bankrot, a zbog čega su probleme imali i korisnici usluga u zemljama regiona.

Tako je korisnicima u Srbiji i Crnoj Gori blokiran novac za elektronsko plaćanje koji je obavljan preko Wirecardovog partnera Payoneera, a u Sloveniji su na probleme naišli korisnici mobilnog novčanika mBills Mastercard, inače u vlasništvu Petrola, ali su teškoće u međuvremenu premošćene, piše Indikator.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *