Slovenija proizvela prvi sertifikovani električni avion na svijetu

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je sertifikovala Agencija EU za vazduhoplovnu bezbjednost (EASA), što znači da ispunjava bezbjednosne standarde i može se koristiti komercijalno.

Avion na baterije, “Pipistrel Velis Elektro”, mali dvosjed, namijenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letjenja, prenosi agencija Rojters.

“Počeli smo da letimo električnim avionima još 2007, i prije Velis Elektro napravili smo još osam aviona. Utvrdili smo sve tehničke pojedinosti i uzeli u obzir mišljenja korisnika kako bi napravili sertifikovan avion”, rekao je direktor Pipistrel za istraživanja i razvoj, Tine Tomazič.

Sertifikovani tip aviona znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, i ovo je zaista korak naprijed za vazduhoplovstvo u cjelini, i omogućiće elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Elektro za mušterije u sedam zemalja.

“Ovo je uzbudljiv prodor za vazduhoplovstvo. Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno ne i posljednji, jer avio industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost letjelica”, ocijenio je izvršni direktor EASA, Patrik Kaj.

Check Also

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *