Rekordno zaduživanje Njemačke od 218 milijardi eura

Dodajte komentar

Njemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi eura.

Ona će ovo učiniti kako bi finansirala mjere ublažavanja posljedica korona-krize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

Vlada će tim novcem u narednim mjesecima finansirati mjere potpore potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postpuni oporavak ekonomije od korona-krize.

Paket mjera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i naknadu od 300 eura po djetetu.

Rezervisano je i dodatnih skoro 25 milijardi eura za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vrijeme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udjelom u BDP-u premašiće 75 odsto i time biti prilično iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet temelji se na novoj procjeni koja pokazuje da bi porezni prihodi ove godine trebalo da budu 40,5 milijardi eura manji nego što su pokazivale računice na početku godine, prenosi SEEbiz.

Prvi dodatak budžetu, vrijedan 156 milijardi eura, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i osigurao novac za prvi paket mjera pomoći u korona-krizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *