JPMorgan odbacuje rasističke izraze u internim tehnološkim kodovima i materijalima

Američka banka JPMorgan ukida pojmove poput ‘crne liste’,’gospodara’ i ‘roba’ iz svojih internih tehnoloških materijala i kodova jer traži način kako da ukloni rasizam unutar kompanije.
Izrazi postoje u nekim tehnološkim mjerama, standardima i kontrolnim postupcima banke, kao i u programskom kodu koji pokreće neke njene proces, kazao je jedan od izvora.

Izrazi „master“ i „slave“ kod ili disk koriste se u nekim programskim jezicima i računarskom hardveru kako bi opisali jedan dio uređaja ili procesa koji kontroliše drugi, piše Seebiz.

„Blacklist“ koristi se za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju, poput popisa internet stranica koje zabranjuje sektor za sajber sigurnost kompanije. „Whitelist“ znači suprotno odnosno popis stavki koje su automatski odobrene.

JP Morgan je prva kompanija u finansijskom sektoru koja je uklonila većinu rasistički problematičnih izraza, a potez dolazi u trenutku kada je banka saopštila da preduzima druge korake kako bi promovisala crnačke stručnjake i nepristrasnu kulturološku obuku osoblja.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.