Ugašena najstarija francuska nuklearna elektrana

Dodajte komentar

Najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj je zatvorena posle četiri decenije rada i dugogodišnje kampanje antinuklearnih aktivista.

Zatvaranje nuklearke Fesenhajm, blizu granice sa Njemačkom, dio je plana predsjednika Emanuela Makrona za smanjenje zavisnosti od nuklearne energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nuklearna elektrana je juče prestala da radi, a proces uklanjanja goriva iz reaktora trebalo bi da bude završen do 2023. Njeno kompletno demontiranje se ne očekuje prije 2040. godine, prenio je portal EU Observer.

Poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011., tadašnji predsjednik Francuske Fransoa Oland obećao je da će zatvoriti Fesenhajm, zbog pritužbi njemačke i švajcarske vlade na bezbjednost tog postrojenja.

Predsjednik Emanuel Makron je 2017. konačno odobrio zatvaranje centrale koja je priključena na mrežu 1977. godine.

Francusko društvo za nuklearnu energiju smatra da će zatvaranja najstarije francuske nuklearne centrale značiti veću proizvodnju energije iz fosilnih goriva i povećanje emisije štetnih gasova za oko 10 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

Francuska namjerava da smanji emisije u energetskom sektoru zatvaranjem posljednje četiri elektrane na ugalj do 2024. i investiranjem u obnovljive izvore energije.

U Francuskoj će poslije zatvaranja Fesenhajma ostati 56 reaktora sa vodom pod pritiskom u 18 nuklearnih elektrana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *