Švedska centralna banka pojačala podršku ekonomiji

Dodajte komentar

Švedska centralna banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupovine imovine kako bi podstakla inflaciju i poduprla ekonomiju u vrijeme korona krize.

Vrijednost programa podignuta je sa 300 milijardi na 500 milijardi švedskih kruna (47,6 milijardi eura) a biće na snazi do kraja juna iduće godine.

U posljednja tri ovogodišnja mjeseca Riksbank će kupiti državne, municipalne i obveznice bazirane na hipotekarnim kreditima u vrijednosti 100 milijardi švedskih kruna. Do kraja juna iduće godine namjeravaju takođe da kupe korporativne obveznice u vrijednosti 10 milijardi kruna.

Potvrdili su važeće ključne kamatne stope od nula odsto, poručivši ujedno da su ih spremni spustiti i u negativno područje.

“U cjelini gledano, mjere Riksbanka podrazumijevaju opsežan monetarni podsticaj u obliku niskih kamatnih stopa i velikog iznosa likvidnosti u doglednoj budućnosti”, objašnjavaju u centralnoj banci, prenosi Seebiz.

Mjere će stvoriti uslove za oporavak ekonomije i pomoći će podići inflaciju prema ciljanih dva odsto na kraju naznačenog razdoblja.

Predviđaju da će stopa inflacije ove godine pasti na 0,5 odsto da bi u idućoj porasla na 1,4 odsto.

Švedski BDP trebao bi ove godine da padne za 4,5 odsto, te da se poraste 3,6 odsto u 2021. i 4,1 odsto u 2022.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *