Sekulić: Treći paket zadovoljiće potrebe privrede

Dodajte komentar

U završnoj smo fazi izrade trećeg paketa mjera i ubrzo možemo očekivati njegovo usvajanje, istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Preduslov za usvajanje trećeg paketa mjera bio je usvajanje rebalansa budžeta. Vjerujemo da će treći paket u cjelosti zadovoljiti potrebe privrede, kao i da će predstavljati okosnicu novog modela ekonomskog razvoja Crne Gore”, navela je ona u razgovoru za Portal Analitika.

Kazala je da je Vlada Crne Gore kroz drugi paket ekonomskih mjera kao podršku privredi obezbijedila subvencije za zarade zaposlenima u različitim iznosima u zavisnosti od toga kojim sektorima i kategorijama pripadaju, odnosno da li je njihovo poslovanje usljed mjera bilo ugroženo, zabranjeno ili su zaposleni morali odsustvovati sa posla zbog čuvanja djeteta mlađeg od 12 godina, zbog odsustva usljed mjera samoizolacije ili karantina.

“U periodu od 1. maja do 24. juna 2020. godine ukupno je isplaćeno 32.678.078 eura za subvencije aprilskih i majskih zarada. Od 29.544 primljenih zahtjeva u tom periodu odobreno je 28.821 ili 97,6%. Odbijeno je 669 zahtjeva (2,3%), a 54 zahtjeva je trenutno u postupku obrade. Na ovaj način su subvencionisane aprilske zarade za 68.333 zaposlena lica”, navela je Sekulić.

Subvencije za novo zapošljavanje, u trajanju od 6 mjeseci, odobrene su za 261 osobu.

Sekulić je precizirala da su u toku razgovori sa investitorima u izgradnju deset malih hidroelektrana (mHE) oko načina i obima naknade za do sada uložena sredstva na realizaciji projekata koji su u planu da se raskidaju.

“Zbog osjetljivosti pitanja koja se tiču same procedure, kao i zbog uzajamne korektnosti ugovornih strana, sada ne možemo govoriti o detaljima pregovora sve do okončanja predmetnih postupaka”, naglasila je ministarka.

Sekulić je kazala da je izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, pojednostavljen proces priključenja na elektroenergetsku mrežu.

“Broj koraka je sa sedam je sveden na – samo tri. Takođe, izmjenama i dopunama zakona postavile su se osnove da svi potrošači mogu da na komercijalno i vrlo isplativ način investiraju u instalacije za proizvodnju električne energije za svoje potrebe. Sada svako domaćinstvo može na sopstvenom krovu postaviti fotonaponski sistem koji će služiti za njihove potrebe, a da se viškovi vraćaju u mrežu”, rekla je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *