Poreska uprava: U junu naplaćeno 90,61 milion eura

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) je u junu naplatila bruto iznos od 90,61 milion eura, što je skoro na nivou ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg mjeseca, odnosno dva miliona manje, za razliku od aprila i maja gdje je pad naplate bio značajno veći.

“Postepeni oporavak prihodne strane budžeta uslovljen početkom rada privrednih subjekata nakon epidemije, ali i Vladinim podršku privredi vidljiv je u naplati poreskih prihoda”, navodi se u saopštenju PU.

U strukturi naplate ostvarene u junu ističe se naplata poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 6,2 miliona eura, koja uprkos pandemiji zarazne bolesti Covid-19 i izazovima s kojima se suočio korporativni sektor i dalje bilježi značajan rast, i to 60 procenata u odnosu na jun prošle godine.

“Nakon aprila i maja, u kojima je zabilježeno smanjenje naplate poreza na dohodak fizičkih lica, naplata ove vrste prihoda u junu bila je u porastu, pa je po tom osnovu prihodovano 14,97 miliona eura, isto koliko i u junu prošle godine”, precizirali su iz PU.

Naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 44,09 miliona eura i dalje bilježi pad u odnosu na prošlu godinu i to za dva miliona eura, ali svakako značajno više u odnosu na april i maj.

“Naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV), koja je u jeku pandemije, odnosno tokom marta, aprila i maja imala trend rasta, u junu je iznosila 18,61 milion eura”, precizirali su iz PU.

Ukupna bruto naplata prihoda, koje administrira PU, od početka godine iznosila je 520,23 miliona eura, što je 16 miliona manje nego u istom periodu prošle godine, ali i 32 miliona više nego u 2018.

“Analizom ostvarenja naplate može se zaključiti da crnogorska privreda pokazuje visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i svijest o značaju urednog prijavljivanja i plaćanja poreza, kao i da ista, uprkos izazovima ekonomske krize, zbog koje je, između ostalog, odložena i naplata poreskih obaveza od preko 45 miliona eura, posjeduje značajan fiskalni potencijal”, dodali su iz PU.

S obzirom da se kroz Vladin program podrške privredi nastavlja subvencioniranje dijela bruto zarada zaposlenima, ali i da se s početkom glavne turističke sezone očekuje povećanje prometa u ključnim privrednim granama, kao što su turizam i ugostiteljstvo, PU će, kako je najavljeno, nastaviti da ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedila kontinuitet naplate i nadoknadila prihode čija naplata je zaostala u u drugom kvartalu zbog pandemije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *