Izdata kovanica od euro i po

Dodajte komentar

Litvanija je juče izdala novi kolekcionarski novčić kako bi ukazala na značaj solidarnosti tokom korona krize.

Na kovanici od euvro i po istaknut je natpis “Posle tame, nadam se svjetlosti”.

Na novčiću su prikazani zraci sunca koji osvjetljavaju 2020. godinu, dok sijenka formira međunarodni signal za opasnost – SOS.

Iz Centralne banke Litvanije rekli su da je ideja nastala još u martu, kada je baltička članica Eurozone uvela zatvaranje kako bi suzbila širenje novog korona virusa.

Kako su istakli, na vrhuncu pandemije bili su svjedoci solidarnosti među ljudima, te novčić označava univerzalne ljudske vrijednosti nade, jedinstva i solidarnosti, prenosi CdM.

“Ovim novčićem odajemo i počast medicinarima i svim ostalim ljudima koji su pomagali tokom pandemije, od dobrovoljaca koji su pružali pomoć starijima do nastavnika koji su učili djecu preko interneta”, kazali su iz te institucije za AFP.

Kovanice od pet eura, kao i kovanice nominalne vrijednosti od euro i po dostupne su onlajn i u brojnim prodavnicama širom zemlje.

Litvanija je ublažila većinu mjera koje su uvedene sredinom marta kako bi se spriječilo širenje Kovid-19.

Prema posljednjim podacima sa Worldometersa, u toj zemlji je do sada ukupno potvrđeno 1.825 slučajeva korona virusa, a 78 osoba je preminulo – znatno manje nego u većini drugih zemalja Evropske unije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *