Erste: Srpski dinar najstabilnija valuta u svijetu ove godine

Dodajte komentar

Srpski dinar je od početka godine jedna od najstabilnijih valuta i očekuje se da će tako ostati tokom 2020. godine, rekli su analitičari Erste.

“Dinar je jedna od najstabilnijih valuta u svijetu do danas, jer je prvih pet mjeseci centralna banka prodala neto iznos od 875 miliona eura, odnosno 6,1% ukupnih deviznih rezervi”, navodi Erste u izvještaju o valutama u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), uključujući prognoze srpskog dinara, hrvatske kune i rumunskog leja.

S obzirom na stalni priliv stranih direktnih ulaganja (FDI) i atraktivne stope prinosa, očekuje se da će se deprecijacijski pritisak na srpski dinar polako smanjivati, a valutom će se tokom ostatka godine trgovati po kursu od oko 117,5 u odnosu na euro, navodi Erste.

Očekuje se postepeno slabljenje rumunskog leja u srednjoročnom razdoblju, posebno jer će šok potražnje uzrokovan korona virusnom krizom i nižim cijenama nafte vjerovatno uzrokovati slabe inflatorne pritiske, napomenuo je Erste.

Što se tiče hrvatske kune, smatra se da je podržana swap linijom od dvije milijarde eura koju je Evropska centralna banka (ECB) osigurala centralnoj banci Hrvatske, naveo je Erste.

“Držimo se svoje prognoze da ćemo vidjeti kunu pretežno u rasponu 7,50-7,60, sa prosjekom od oko 7,57, a HNB se trudi da ukroti višak volatilnosti”, dodao je Erste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *