Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

U julu 2021. godine šest ekonomija zemalja Zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga, saopštila je juče generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“, prenosi Fena.

Prisutne je podsjetila da su prije godinu dana počeli plaćati manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga rominga u cijelom regionu.

Promet podataka u romingu povećan je za više od 60 odsto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 odsto.

Prema rezultatima Balkan barometra 2020. godine 35 odsto građana Zapadnog Balkana uštedjelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena rominga.

Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 odsto građana Zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije.

Oko 78 odsto privrednika na Zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 odsto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unaprjeđenja digitalnih vještina svojih radnika.

Izvor:RSE

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *