Hakeri mogu da špijuniraju preko obične sijalice

Nedavno istraživanje stručnjaka za sajber sigurnost otkrilo je apsurdan način prisluškivanja razgovora – kroz sijalice. Grupa istraživača u Izraelu predstavila je novu tehniku prisluškivanja razgovora hakovanjem sijalica na daljinu.

Ova tehnika, nazvana “Lamphone Attack”, pokazuje da se razgovor može prisluškivati sa udaljenosti od oko 25 metara ako se u blizini mjesta razgovora nalazi viseća sijalica. Djeluje tako što otkriva vibracije proizvedene od sijalica usljed fluktuacije pritiska vazduha izazvanih zvučnim talasima. Kada zvučni talasi udare o zidove prostorije, to pokreće male vibracije koje se mogu uhvatiti kroz elektro-optički senzor fokusiran na sijalicu, kažu naučnici. Ovo se zatim može koristiti za prisluškivanje razgovora

Da bi se to postiglo, potrebna postavka se sastoji od teleskopa koji pruža pogled izbliza na prostoriju u kojoj je sijalica. Elektro-optički senzor montiran na teleskopu služi za pretvaranje svjetlosti u struju. Analogno-digitalni pretvarač pretvara autput senzora u digitalni signal, a zatim laptop obrađuje dolazne optičke signale i emituje prikupljene zvučne podatke.

„Bilo koji zvuk u sobi se može detektovati bez potrebe za hakovanjem bilo kojeg uređaja”, rekli su istraživači u svojoj studiji. „Sve što vam treba jeste da jasno vidite viseću sijalicu.“

Osim razgovora, istakli su da metoda može tačno identifikovati pjesme koristeći Shazam i SoundHound, i bili su u stanju da reprodukuju snimak Let It Be i Clocks od Coldplaya tokom njihovog eksperimenta.

Ovo je vrsta napada tzv. bočnim kanalima – metoda hakovanja kriptografskog algoritma zasnovana na analizi dodatnih sistema, a oslanja se na indirektne podatke. Bilo je i raznih drugih predloga za prisluškivanje zvuka analizom zvučnih talasa na obližnjim objektima, poput kese čipsa i prozora. Ali hakeri u studiji tvrde da je njihova metoda najrealnija od svih predloženih.

Njihova metoda, međutim, dolazi i sa određenim ograničenjima. Sijalica mora biti viseća i dobro vidljiva. Ako između postoji makar sijenka ili zavjesa, ova metoda prisluškivanja neće uspjeti. I naravno, razgovor mora da se odvija u sobi u kojoj se nalazi sijalica.

Vrijedi dodati i ovo nije prvi put da se sijalica koristi kao uređaj za hakovanje. U 2019. godini haker je demonstrirao kako mogu da se izvuku WiFi lozinke zajedno s drugim vrijednim podacima kroz pametnu sijalicu.

Izvor: Vice Srbija

Check Also

Srebro kao investicija decenije

U doba ekonomske nesigurnosti, ljudi se neprestano okreću ulaganjima za koja se zna da štite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *