Korisnici iz Crne Gore u problemima zbog blokade Wirecarda i povezanih kompanija

Dodajte komentar

Britanske finansijske vlasti stopirale su poslovanje njemačke kompanije Wirecard AG, koja ima povezane kompanije u Engleskoj i Njemačkoj. Time je korisnicima iz više zemalja blokiran novac za elektronsko plaćanje, među kojima su i oni iz Crne Gore.

“Blokiran mi je novac za elektronsko plaćanje od 26. juna. Plaćanja vršim preko sajta payoneer.com, koji me je obavi jestio da dok se ne riješi situacija sa blokadom britanskih vlasti, neću biti u mogućnosti da koristim svoj novac”, rekao je korisnik iz Crne Gore, koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je da je obaviješten da je matična kompanija Wirecard AG u Njemačkoj zapala u finansijske probleme i da su britanske vlasti blokirale transakcije i povezane kompanije u Engleskoj, kako ne bi došlo do korišćenja novca korisnika na ilegalan način.

“Britanske vlasti navode da je blokada realizovana kako bi krajnji korisnici sačuvali svoj novac od zloupotreba, ali mi zapravo kao krajnji korisnici sada smo onemogućeni da raspolažemo svojim novcem, odnosno naš novac je zamrznut do daljnjeg. Čitava situacija krajnje je čudna, posebno kad se ima u vidu i da je na sajtu epayments.com onemogućeno raspolaganje sredstvima od 11. februara 2020. do danas, od strane istih finansijskih vlasti koje su zamrzle Wirecard AG, ali pod izgovorom da postoji sumnja da epayments.com nema dovoljno jaku strategiju i mogućnost da se bori sa eventualnim pranjem novca preko njihove platforme”, rekao je korisnik iz Crne Gore. Naglasio je da se korisnici plaše da bi blokada mogla da traje mjesecima, kao što je to slučaj sa sajtom epayments.
com.

“To je za nas stresno i ne uliva nam sigurnost u dalje poslovanje na internetu, koji je za neke od nas i primarni izvor prihoda”, kazao je korisnik.

Na zvaničnom sajtu Britanskih finansijskih vlasti (FCA) piše da je Wirecard Card Solutions Limited nadziran od strane FCA za izdavanje e-novca i pružanje usluga plaćanja uključujući i izdavanje e-novca na pripejd kartice.

“Nakon prošlonedjeljnih vijesti o tome da je sa računa njemačke kompanije Wirecard nestalo 1,9 milijardi eura, postavili smo zahtjeve u kompaniji u Velikoj Britaniji, tako da bi trebalo da prestane da obavlja aktivnosti i da ne isplaćuje ili smanjuje bilo kakav novac koji posjeduje. Naš glavni cilj sve vrijeme je zaštititi interese i novac potrošača koji koriste Wirecard. Timovi iz FCA su preko vikenda radili sa firmom i drugim međunarodnim i britanskim vlastima i vidjeli smo dobar napredak firme u ispunjavanju uslova koje smo postavili. Držimo pritisak na firmu da ri j eši pitanja koja bi joj omogućila poslovanje pod određenim uslovima. Međutim, ne možemo ukloniti ograničenja bez uvjerenja da je firmauspjela da zadovolji sve naše brige, na primjer, da je novac svih klijenata siguran”, piše, između ostalog, u obavještenju RSA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *