EU ulaže milijardu eura u svemirska istraživanja

Evropska unija (EU) će uložiti više novca u lansiranje raketa, satelitsku komunikaciju i istraživanje svemira kako bi očuvala svoje uspjehe u svemiru i bila u korak sa američkim i kineskim ambicijama, izjavio je komesar EU-a zadužen za svemirska istraživanja Tijeri Breton, javlja Rojters.

Tokom proteklih decenija, Evropa je nastojala da izgradi nezavisan pristup svemirskim i ruskim pionirima kako bi pomogla svojoj industriji, uspjehom kao što su rakete Ariane ili satelit Galileo, rival GPS-a.

Nedavno pojavljivanje američkog konkurenta SpaceX i njegovih raketa za višekratnu upotrebu, kao i brzi napredak Kine, uključujući i prvo slijetanje na tamnu stranu Mjeseca prošle godine, daje novi impuls evropskim ambicijama.

“Svemir je jedna od jakih tačaka Evrope i mi dajemo sebi sredstva za ubrzavanje”, rekao je Breton, pod čijom se nadležnošću nalazi i svemirski sektor.

EU će po prvi put potpisati ugovor na milijardu eura sa Arianespaceom, a Breton se nada da će u sljedećem budžetu za svemirska istraživanja biti odvojeno 16 milijardi eura.

Check Also

Belavia 10. jula nastavlja letove ka Crnoj Gori

Nacionalni bjeloruski avio-prevoznik Belavia 10. jula ponovo pokreće čarter letove ka Crnoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *