Država od akciza zaradila 61 milion eura

Dodajte komentar

Država je po osnovu akciza na gorivo, alkohol, alkoholna i gazirana pića, kao i na duvan i duvanske proizvode od početka godine do kraja aprila prihodovala ukupno 61 milion eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Od toga, kako su naveli, prihodi po osnovu akciza na gorivo iznosili su 40,8 miliona, što je 0,3 odsto manje nego u prva četiri mjeseca prošle godine.

“Naplata akciza na alkohol i alkoholna pića iznosila je 3,3 miliona eura, 10,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, dok je po osnovu akciza na duvan i duvanske proizvode naplaćeno 14,7 miliona ili 40,8 odsto više. Naplata akciza na gazirana pića iznosila je 2,2 miliona eura, što je 1,8 odsto manje”, precizirali su u Ministarstvu, dodajući da će podaci o naplati prihoda budžeta za maj biti javno dostupni do kraja juna.

Na pitanje Dnevnih novina da li je Vlada, zbog negativnog uticaja pandemije korona virusa na ekonomiju, planirala povećanje vrijednosti akciza da bi ojačala prihodnu stranu budžeta, u Ministarstvu navode da takva odluka zahtijeva detaljne analize.

“Kada je riječ o promjeni visine poreskih stopa, ističemo da takva odluka zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno imajući u vidu da je prioritet ekonomske politike jačanje fiskalne stabilnosti”, istakli su u Ministarstvu.

Obaveza plaćanja akcize za artikle proizvedene u Crnoj Gori, kao i prilikom njihovog uvoza, definisana je odredbama Zakona o akcizama.

“Akcizni proizvodi za koje postoji obaveza plaćanja akcize su alkohol i alkoholna pića, duvanski proizvodi, uključujući i nesagorijevajući duvan, mineralna ulja, njihovi derivati i supstituti, gazirana voda sa dodatkom šećera i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta”, objasnili su u Ministarstvu.

Vrste mineralnih ulja, njihovih derivata i supstituta na koje se plaća akciza, kako su dodali, određuje se u zavisnosti od klasifikacije proizvoda i njihovih tarifnih brojeva, odnosno oznaka iz nomenklature carinske tarife, kao i u odnosu na karakteristike pojedinih proizvoda.

Akciza na 1.000 litara olovnog benzina iznosi 554 eura, odnosno 549 eura na 1.000 litara bezolovnog goriva. Za kerozin koji se koristi kao motorno gorivo i služi za grijanje, akciza na 1.000 litara je 330, odnosno 89,7 eura. Vrijednost akcize je utvrđena i za gasna ulja, od čega se na 1.000 litara motornog goriva naplati 440 eura akcize, a na 1.000 litara motornog goriva za industrijske i komercijalne svrhe 259 eura. Akciza po osnovu gasnih ulja za grijanje iznosi 207 eura na 1.000 litara. U Ministarstvu finansija su naveli da se za izvođenje radova na projektu auto-puta Bar Boljare naplaćuje 169 eura akcize na 1.000 litara potrošenog goriva. Država na jednoj toni ulja za loženje zaradi 19,5 eura po osnovu akcize, dok za tonu tečnog naftnog gasa koji se koristi kao motorno gorivo zaradi 125 eura. Naplata akcize za jednu tonu tečnog naftnog gasa namijenjenog kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe iznosi 58,5 eura, odnosno 26 eura na 1.000 kilograma za grijanje. Prihod po osnovu akcize na 1.000 litara potrošenog biogoriva iznosi 350 eura. Akciza se ne naplaćuje na prirodni plin koji se koristi za industrijske i komercijalne svrhe, za grijanje i kao motorno gorivo. U Ministarstvu su podsjetili da visina specifične akcize na cigarete od početka do kraja ove godine iznosi od 33,5 eura, dok proporcionalna akciza u istom periodu iznosi 30,5 odsto od maloprodajne cijene cigareta.

“Prema postojećem zakonskom rješenju, visina akciza za etil alkohol iznosi 1.500 eura po hektolitru čistog alkohola, dok za gazirana pića postojeća visina akcize iznosi 30 eura po hektolitru gazirane vode”, naveli su u Ministarstvu.

Naplata akciza na alkohol i alkoholna pića iznosila je 3,3 miliona eura, dok je po osnovu akciza na duvan i duvanske proizvode naplaćeno 14,7 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *