Odgovorno, lako i jednostavno upravljanje finansijama

Dodajte komentar

Digitalizacija više nije nepoznanica, već preduslov razvoja uspješnog poslovanja, pa je logično da bankarski sektor, kao pokretač, bude na čelu promjena koje donose značajne benefite klijentima.

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja cijeni svoje vrijeme i zna kako da prilagodi okolinu svojim potrebama i željama, digitalno bankarstvo je pravi način da budete efikasni i u pokretu ili iz udobnosti vašeg doma.

Sve više građana Crne Gore se prilagođava na digitalnu transformaciju banaka, pa sve rjeđe biraju da čekaju u redu, a sve više koriste prednosti digitalizacije, pogotovu u vrijeme promjena koje su nastale na globalnom nivou. To potvrđuje i podatak CBCG da je ukupan broj platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem na kraju aprila povećan za 49 odsto u odnosu na januar ove godine. Dio građana još uvijek izražava određenu rezervu prema digitalnom bankarstvu, ali u vrijeme novih tehnologija kada su aplikacije kreirane da budu pristupačne klijentima i lake za korišćenje, i u skladu sa najvišim standardima sigurnosti podataka, za takvu opreznost nema mjesta. Uz odgovorno korišćenje, digitalno bankarstvo u stvarnosti je izuzetno sigurno.

Addiko Banka poslednjih godina drži lidersku poziciju u oblasti digitalnog bankarstva, ne samo na tržištu Crne Gore već i u regionu. U prilog tome govori i činjenica da je Addiko mobilna aplikacija najbolje rangirana u kategoriji bankarskih aplikacija na crnogorskom tržištu na Google Play i App Store sa prosječnom ocjenom 4,8. Korisnici aplikacije su ovakvu ocjenu definisali kroz parametre praktičnosti, korisničkog iskustva i interakcije sa proizvodom.

Mobilno bankarstvo za redovne i vanredne situacije 

Danas se mnogi od nas ne odvajaju od svojih mobilnih uređaja, jer oni nisu više samo sredstvo za komunikaciju, već i sredstvo za učenje, zabavu, druženje, posao, trgovinu, pa samim tim i finansijske transakcije.  Nove generacije već su prihvatile nove trendove, tako da značajan broj klijenata danas preferira mobilno bankarstvo. Njima je lakše i brže da sve finansijske interakcije obave putem mobilnog telefona u nekoliko klikova, gdje god da se nalaze u trenutku kada im je potrebna neka bankarska usluga. Uz digitalne bankarske kanale može se izbjeći nepotrebno čekanje u redovima, a u trenutnoj epidemiološkoj situaciji istovremeno biti primjer odgovornog ponašanja. Ukupan broj platnih transakcija obavljenih putem Addiko digitalnih kanala na kraju aprila povećan je za više od 25 odsto u odnosu na januar ove godine.

Oni koji su do sada imali prilike da isprobaju efikasnost i jednostavnost mBanking-a uvjerili su se u njegove brojne prednosti. Pored inovativnog dizajna, Addiko Mobile je veoma jednostavna za korišćenje, omogućava da se sva plaćanja obavljaju  brzo i lako, kao i da na svojim mobilnim uređajima klijenti lociraju najbliži Addiko bankomat ili poslovnicu. Korisnicima Addiko mobilnog bankarstva i Addiko Mastercard kreditne kartice pruža se i nova mogućnost kupovine na rate, kojom korisnici kreditne kartice mogu transakcije preko 25 EUR podijeliti na 2-12 rata i putem mobilne aplikacije. Podjelu na rate moguće je izvršiti kupujući bez ograničenja kod svih prodavaca u zemlji i inostranstvu i putem podizanja gotovine na bankomatima, što predstavlja značajnu prednost i pruža fleksibilnost prilikom raspolaganja novcem i planiranja lične potrošnje. Aplikacija je jednostavna i dostupna za Android i za IOS operativne sisteme, veoma lako se instalira preuzimanjem Addiko Mobile aplikacije sa zvaničnih Google Play Store-a ili App Store-a, a ukoliko je klijent korisnik Addiko EBank može istu aktivirati i bez odlaska u banku. Uz samo nekoliko pristupnih koraka klijenti imaju banku na dlanu i na raspolaganju bankarske proizvode 24h dnevno, 7 dana u nedjelji.

Digitalne platforme postaju dominantne i preuzimaju primat u finansijskim transakcijama, zbog čega su veoma važne povratne informacije korisnika, a one govore u prilog daljem razvoju naprednih rješenja i unaprjeđivanja korisničkog iskustva. Bilježeći značajan rast korisnika digitalnih usluga banke od 50% u odnosu na isti period prošle godine, Banka opravdava lidersku poziciju inovativnog brenda u ovoj oblasti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *