Jugoistočna Evropa kao nova Silicijumska dolina EU

Dodajte komentar

Tokom protekle decenije, nekoliko startup kompanija lociranih u zemljama jugoistočne Evrope – Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Kosovu – privuklo je pažnju menadžera globalnog rizičnog kapitala i privatnog kapitala, izvještava Delo.

Hiljade startupa privuklo je stotine miliona eura u regiju za finansiranje softvera koji se koristi za trgovinu kriptovalutama i razvoj blockchaina, UI-ja, fintech-a i marketinške tehnologije. Neki početni ekosistemi u jugoistočnoj Evropi, posebno Slovenija, Rumunija i Bugarska, uspijevaju.

U posljednjih nekoliko godina, startapovi iz tri zemlje pokazali su vrhunsku privlačnost kapitala i prikupili više od 500 miliona eura finansiranja. Djelimično zato što su ove tri države dio Evropske unije (EU), što olakšava osiguranje kapitala iz drugih zemalja EU-a kao i SAD-a.

Veliki broj ljudi koji radi u ovoj industriji ili želi raditi u ovoj industriji podržao je startup kompanije. U stvari, Rumunija – s nešto više od 300.000 – ima najviše tehnoloških radnika u regiji, a neki analitičari procjenjuju da će ICT sektor do 2025. godine iznositi oko polovinu BDP-a Bugarske. Slovenija ima više od 25.000 ICT radnika.

Sve ove zemlje svrstavaju se među prvih 50 od 208 zemalja na svijetu s najbržim internetskim brzinama, jer vjeruju da budućnost leži u tehnologiji s kvalitetnom i pouzdanom vezom. Ova vrsta razmišljanja ilustruje nekoliko uspješnih startupa u tim zemljama.

Dok Slovenija, Rumunija i Bugarska imaju različite startape, od faze istraživanja do osiguranja finansiranja iz D-serije, u svakoj se zemlji neko ističe.

Rumunski UiTech, kompanija sa softverom za automatizaciju robotskih procesa, jedan je od najperspektivnijih u jugoistočnoj Evropi. Dva glavna proizvođača softvera, Telerik i Dynamo Software, dolaze iz Bugarske. Slovenija je ta koja impresionira u području blockchaina i kripto valuta.

Rumunski UiTech, kompanija sa softverom za automatizaciju robotskih procesa, jedan je od najperspektivnijih u jugoistočnoj Evropi. Dva glavna proizvođača softvera, Telerik i Dynamo Software, dolaze iz Bugarske. Slovenija je ta koja impresionira u području blockchaina i kriptovaluta.

Slovenačka kompanija CargoX, predstavljena 2017. godine, mijenja način obrade pošiljki, otpremnih dokumenata koji komuniciraju o vlasništvu i podacima o prenosu robe koja se šalje. Platforma je zasnovana na bloku Ethereum.

CargoX nije jedina blockchain kompanija koja dolazi iz jugoistočne Evrope. Bugarski startapovi koriste blockchain u različite svrhe. Colibra vodi blockchain kako bi pronašao optimalne police osiguranja za kupce, Jarvis pomaže korisnicima da upravljaju njihovim ličnim finansijama pomoću programa temeljenog na blockchainu, a Minirium Network vidi blockchain kao sigurnosnu silu koja štiti korisničke podatke velikih kompanija.

U jugoistočnoj Evropi je započelo novo tehnološko razdoblje, što postavlja prilično puno pitanja. Jasno je, međutim, da blockchain tehnologija omogućava mnogo više od trgovanja kriptovalutama, navodi Delo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *