Hrvatska izašla sa drugim paketom pomići: Evo koje su nove mjere za očuvanje radnih mjesta

Dodajte komentar

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas najnovije mjere podrške hrvatske vlade za očuvanje radnih mjesta tokom krize korona virusa.

Nove mjere su skraćeno radno vrijeme, samozapošljavanje i pomoć mikropreduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

“Nove mjere za jun obuhvatiće 15 hiljada radnika i biće isplaćeno 280 miliona kuna (oko 37 miliona eura)”, rekao je Plenković.

Meru skraćenog radnog vremena, objasnio je Plenković, mogu da koriste poslodavci sa više od 10 radnika sa planiranim padom od najmanje 20 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, uz dokaz otežanog poslovanja.

“Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja obima posla, a odnosi se na privredne djelatnosti koje zapošljavaju 10 i više radnika, i očekuju pad fonda radnih sati od minimalno 10 procenata. Podršku je moguće koristiti za najmanje 10 odsto, odnosno 20 odsto radnika uz uslov da su bili zaposleni 31. maja”, kazao je hrvatski premijer.

Mera se odnosi na period do decembra ove godine, rekao je Plenković i dodao da će finansijska podrška iznositi od 2.000 kuna (oko 260 eura) neto po radniku.

Plenković je pojasnio da je poslodavac dužan da isplati doprinose na finansijsku podršku, a ugovor o radu ne može biti otkazan najmanje 30 dana po prestanku korišćenja podrške.

Takođe je naglasio da je Vlada do sada preduzetnicima isplatila 5,6 milijardi kuna (oko 740 miliona eura) podrške za vreme korona krize.

Od sjutra će biti reaktivirane i mjere aktivnog samozapošljavanja.

“Mjera će biti i kod mikropreduzetnika do devet radnika. Riječ je isto o 2.000 kuna (260 eura)”, kazao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *