Commerzbank otpušta sedam hiljada radnika, zatvara oko 400 filijala

Glavni izvršni direktor Komercbanke (Commerzbank), Martin Cilke, možda će eliminisati više od 7.000 radnih mjesta i zatvoriti oko 400 filijala, u pokušaju da odgovori na frustraciju među akcionarima, uključujući i njemačku vladu, dok banka pokušava da smanji troškove, saznaje Bloomberg.

Cilke i glavni finansijski direktor Betina Orlop planiraju da na sastanku nadzornog odbora u sredu predstave ciljeve za smanjenje troškova kao dio šireg plana restrukturiranja.

Konačni ciljevi još nisu odlučeni, dijelom zato što je nekoliko rukovodilaca skeptično u pogledu toga da li je ovakvo smanjenje izvodljivo.

Rukovodstvo takođe razmišlja o manje ekstremnim smanjenjima, rekli su Blumbergu neslužbeni izvori upoznati s materijom.

“Odbijamo da komentarišemo spekulacije. Trenutno se razgovara o različitim opcijama i scenarijima. Nisu donijete nikakve odluke”, rekla je portparolka Komercbanke.

Komercbanka je u februaru rekla da radi na smanjenju troškova nakon što je prethodni plan Cilkea, predstavljen prije manje od godinu dana, odbačen od strane investitora.

Cilke je prije četiri godine najavio smanjenje od oko 7.300 radnih mjesta, ali završio je sa smanjenjem od samo 3.600. Banka trenutno ima oko 40.000 radnika.

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *