Wall Street: Indeksi porasli, trgovina nesigurna

Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon nesigurnog trgovanja, berzanski indeksi porasli, pa su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Dow Jones porastao je 299 bodova ili 1,18 posto, na 25.745 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,10 posto, na 3.083 boda, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 10.017 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, posebice na zapadu i jugu zemlje.

No, u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja su indeksi porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije, kao i rastu cijena nafte, što je podržalo dionice u energetskom sektoru.

Ipak, najviše su, u prosjeku 3,6 posto, porasle cijene u bankarskom sektoru uoči Fedove objave rezultata godišnjih ‘stres’ testova, koji će pokazati koliko su banke otporne na krizu i odrediti kolike dividende mogu isplatiti.

Regulator banaka ublažio je pojedina pravila, pa se ulagači nadaju dobrim rezultatima testova.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.147 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 12.177 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.918 bodova.

Check Also

Ryanair se žalio Sudu EU zbog državne pomoći za Croatia Airlines

Lowcost avio kompanija Ryanair podnio je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *