Wall Street: Indeksi porasli, trgovina nesigurna

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon nesigurnog trgovanja, berzanski indeksi porasli, pa su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru.

Dow Jones porastao je 299 bodova ili 1,18 posto, na 25.745 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,10 posto, na 3.083 boda, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 10.017 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, posebice na zapadu i jugu zemlje.

No, u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja su indeksi porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije, kao i rastu cijena nafte, što je podržalo dionice u energetskom sektoru.

Ipak, najviše su, u prosjeku 3,6 posto, porasle cijene u bankarskom sektoru uoči Fedove objave rezultata godišnjih ‘stres’ testova, koji će pokazati koliko su banke otporne na krizu i odrediti kolike dividende mogu isplatiti.

Regulator banaka ublažio je pojedina pravila, pa se ulagači nadaju dobrim rezultatima testova.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.147 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 12.177 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.918 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *