U junu odobreno 15.594.098 eura subvencija za zarade

Dodajte komentar

Uperiodu od 1. do 15. juna Vlada Crne Gore odobrila je 15.594.098 eura, bruto, za subvencije za zarade. Ovo se navodi u Informaciji o realizaciji programa pružanja podrške privredi izapošljenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19 koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade.

-Registrovano je 14.078 privrednih subjekata koji su podnijeli zahtjev za subvencionisanje aprilskih zarada – Od ovog broja je isplaćeno 13.841 zahtjeva (ili 98,3 % od ukupno podnešenih zahtjeva). Odbijeno je 176 (ili 1,2 %) podnešenih zahtjeva, uglavnom iz razloga što isti nijesu zadovoljili jedan od osnovnih uslova za učešće u programu: da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade za 2019. godinu i da nijesu smanjivali broj zaposlenih u odnosu na februar – navodi se u Vladinom dokumentu.

Za 61 zahtjev (0,4 %) postupak obrade je, kako navode, još uvijek u toku ili je zahtijevano dostavljanje dodatne dokumentacije.

– Bruto iznos sredstava koji se odnosi na odobrene zahtjeve je 15.594.098,61 eura. Subvencije su isplaćene za 60.304 zaposlena. Subvencije za novo zapošljavanje, u trajanju od 6 mjeseci, odobrene su za 131 novozaposleno lice. Ionako nizak procenat zahtjeva koji su u prethodnom mjesecu morali proći kroz određeni postupak u vidu razmatranja prigovora ili podnošenja dodatne dokumentacije (9% od ukupnog broja zahtjeva) u junu je dodatno smanjen i iznosi 5 odsto – navodi se u dokumentu.

Ovaj podatak, dodaje se, uz nizak procenat odbijenih zahtjeva, ukazuje istovremeno na više zaključaka.

– Kvalitetno pripremljen sistem koji se sastoji više desetina predefinisanih kontrola za automatsku obradu zahtjeva, visok stepen transparentnosti postupka u kojem je čak 95% zahtjeva riješeno automatski, značajan broj privrednih društava je u međuvremenu uskladio osnovnu šifru djelatnosti sa svojom pretežnom djelatnošću, jedan broj preduzetnika je u međuvremenu izmirio poreska dugovanja ili zaključio sporazum o reprogramu poreskog duga, shodno Zakonu o reprogramu poreskih potrazivanja i Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja – navodi se u informaciji.

Dodaje se da će se privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju Programom definisane uslove za dobijanje subvencija, a koji su iz bilo kojih razloga zakasnili da do kraja mjeseca maja 2020. godine podnesu zahtjev za aprilske subvencije, odobriti pravo na aprilske subvencije pod uslovom da zahtjev podnesu u periodu od 20-30. juna.

A nakon 30. juna 2020. godine i u slučajevima kada je prije isteka roka podnijet prigovor od čijeg rješavanja zavisi nastavak postupka. Odobrava se pravo na subvenciju za novo zapošljavanje i za ona lica koja nijesu bili evidentirana na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore u prethodnom mjesecu u odnosu na mjesec na koji se podnosi zahtjev, ako se provjerom u Centralnom registru obveznika i osiguranika Poreske uprave utvrdi da nijesu imali prijavu na osiguranje po osnovu zaposlenja u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za subvenciju – naveli su iz Vlade.

– Pod uslovima definisanim Programom, odobrava se pravo na subvenciju za novo zapošljavanje i privrednim društvima osnovanim nakon 15. marta 2020. godine i to za zaposlene koji nijesu imali prijavu na osiguranje po osnovu zaposlenja u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za subvenciju – dodaje se u dokumentu.

Kaže se da se, pod uslovima definisanim Programom, odobrava pravo na isplatu subvencija zarada za jun 2020. godine privrednim društvima i preduzetnicima koji posluju u oblasti turizma srazmjerno ostvarenoj zaradi zaposlenih, a najviše do 100 odsto neto minimalne zarade i 100 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.

– Pod uslovima definisanim Programom, odobrava se pravo na isplatu subvencija zarada za jun 2020. godine privrednim društvima i preduzetnicima koji posluju u oblasti ugostiteljstva i saobraćaja srazmjerno ostvarenoj zaradi zaposlenih, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu – kaže se u Vladinom dokumentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *