Transakcioni račun – na šta sve treba obratiti pažnju?

Dodajte komentar

Da li ste čuli da se u skorije vrijeme u vašem prisustvu postavilo pitanje: „Imaš li otvoren račun u banci?“ Pretpostavićemo da odmahujete glavom uz čuđenje, a vjerovatno i dodajеte: „Pa podrazumijeva se da to svaka odrasla osoba ima”. Kada bi se pojavio neko ko bi vam rekao da nema otvoren transakcioni račun u banci, velike su šanse da iznenađenu reakciju ne biste mogli da sakrijete sa lica, jer ste uvjereni da je ovo nešto što nije stvar ličnog izbora, već isključivo neophodnost i potreba.

Činjenica je da nam transakcioni račun treba za mnogo toga i da je njegovo posjedovanje preduslov za mnoge druge stvari.

Erste Sveznalica i mi bismo se složili sa vama u potpunosti, jer je činjenica da nam transakcioni račun treba za mnogo toga i da je njegovo posjedovanje preduslov za mnoge druge stvari. Ipak, iako ovo spada u jednostavne i ne naročito zahtjevne aktivnosti, prije otvaranja računa u banci ili prilikom prebacivanja transakcionog računa u drugu banku, važno je voditi računa o nekoliko stvari. Troškovi mjesečnog održavanja računa su samo jedna od njih – ona veoma važna i koja nas sve u startu zanima, ali to nikako ne znači da se na tome treba zaustaviti i da jedino ona treba da utiče na naš izbor.

Šta sve treba uzeti u obzir prilikom otvaranja transakcionog računa otkriva nam ko drugi nego naša Sveznalica, i to sljedećim redom:

 

 

Kada je neophodno imati otvoren račun u banci?

Vratite se na trenutak u situaciju sa početka priče gdje vam neka osoba saopštava kako nema otvoren račun u banci. Nakon prvobitnog iznenađenja, vjerovatno biste se (naglas) iščuđavali kako neko može da nema otvoren račun i započeli biste sa nabrajanjem niza situacija u kojima je posjedovanje računa apsolutna neophodnost.

Otvoren račun u banci je nešto što je svima potrebno – bilo da ste fizičko ili pravno lice.

I zaista, račun u banci je nešto što je svima potrebno – bilo da ste fizičko ili pravno lice. U slučaju da ste zaposleni, znate već da su informacije o broju računa u banci nešto što ste na samom početku morali dostaviti svom poslodavcu. Takođe, ovo je jedna od stvari o kojoj je i vaš poslodavac sigurno razmišljao ubrzo po osnivanju firme ili organizacije.

Sa druge strane, ukoliko ne ostvarujete redovna primanja, već ste, na primjer, student koji sebi ne dozvoljava „prazan hod“ između ispitnih rokova i studentskih žurki, pa vrijeme koristi za obavljanje honorarnih poslova, osim pohvala okruženja, vjerovatno ste od poslodavca dobili i pitanje: „Na koji broj računa želite da Vam isplatimo zaradu po osnovu angažmana?”.

Transakcioni račun je od koristi i onda kada ste privremeno nezaposleni, kao i u svim situacijama kada želite da primite ili pošaljete novac, u zemlji i inostranstvu. Ovo nas dovodi do pitanja koje treba da postavite sebi, a ono glasi: „U koju svrhu želim da otvorim račun?”

U zavisnosti od odgovora i ukoliko je Erste banka vaš izbor, opredijelićete se za jednu od sljedećih vrsta transakcionih računa koje imamo u ponudi:

Da li se jedan račun može koristiti za primanje i slanje novca i u zemlji, i u inostranstvu?

Možda ste iz navedene podjele mogli naslutiti kako ovakvo nešto nije moguće, te je prije otvaranja računa potrebno i da definišete da li ćete ga koristiti za nacionalni, odnosno domaći platni promet, ili će to ipak biti međunarodni, tj. onaj van granica naše države.

U slučaju da vam je potrebno otvaranje računa za međunarodni platni promet, poznatog i kao devizni račun, jer na ovaj način želite da šaljete novac u inostranstvo, preporučujemo da u ovom blog postu pročitate na koji način to možete uraditi.

Naravno, ukoliko očekujete priliv novca iz inostranstva, treba da budete pripremljeni i za sve ono što vas očekuje u tom slučaju. Za to će biti dovoljno da pročitate ovaj blog post. Uz to, potrebno je da vodite računa o još nekoliko stvari:

  • Pobrinite se da nalogodavcu dostavite ispravne instrukcije za prilive iz inostranstva – možete ih dobiti tako što ćete kontaktirati sa bankom i zatražiti pomenute instrukcije;
  • Pošiljalac obavezno mora navesti razlog, tj. osnov slanja novca, jer banka u ove svrhe može tražiti dodatnu dokumentaciju od vas;
  • Provjerite lične podatke navedene u instrukcijama – puno ime i prezime, adresu stanovanja, grad i državu, odnosno naziv i sjedište firme i broj računa za međunarodne platne transakcije, kada je riječ o pravnim licima;
  • Imajte na umu i to da će, ukoliko primate valutu različitu od eura, a pošiljalac navede u instrukcijama vaš račun u eurima, banka konvertovati taj iznos deviza prema svom važećem kursu;
  • Za svaki priliv iz inostranstva, a naročito ako se ne dešava često, provjerite da li imate najnoviju verziju instrukcija.

Zašto sve počinje otvaranjem transakcionog računa?

Otvaranje transakcionog računa predstavlja ulaznicu u svijet brojnih pogodnosti, zbog čega se često može čuti kako sve počinje upravo ovim korakom.

Platne kartice su samo jedan od benefita koji dobijate otvaranjem računa u Erste banci, a, složićete se, i vrlo važan, jer je ovaj komad plastike odavno postao neizostavan dio naših novčanika. Uz otvoren račun u našoj banci besplatno dobijate Erste Mastercard debitnu beskontaktnu karticu validnu četiri godine. Sa njom možete:

  • Podizati gotovinu bez provizije sa svih bankomata Erste i Sparkasse grupe;
  • Plaćati bez provizije na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu;
  • Ostvariti popust i do 30% na preko 300 prodajnih mjesta koja se nalaze u svim opštinama u Crnoj Gori;
  • Kupovati putem interneta;
  • Besplatno aktivirati Mastercard ID Check uslugu za dodatnu sigurnost;
  • Na prodajnim mjestima iznose do 40,00 € plaćati još brže – prislanjanjem kartice na terminal, bez unosa PIN koda;
  • Koristiti Erste baskontaktne bankomate za dvostruko brže podizanje gotovine.

Takođe, ukoliko razmišljate o tome da li će se potrošnja u nekom momentu otrgnuti kontroli, uvijek možete aktivirati neku od usluga, kao što su SMS obavještenjeNetBanking ili mBanking, uz pomoć kojih možete pratiti stanje na vašem računu, kao i sve prilive i odlive sa njega.

Pomenuli smo NetBanking i mBanking, naše servise elektronskog bankarstva, koji umnogome olakšavaju vođenje ličnih finansija. Dodatna pogodnost je ta da se za prva tri mjeseca za fizička lica ne plaća naknada za korišćenje NetBanking i mBanking usluga i to za nove pakete, ugovorene do 30. 9. 2020.

Posebna pogodnost je ta da se za prva tri mjeseca za fizička lica ne plaća naknada za korišćenje NetBanking i mBanking usluga i to za nove pakete, ugovorene do 30. 9. 2020.

Sjetite se samo koliko puta vam se desilo da vam nedjeljno popodne poremeti trenutak kada se sjetite da niste platili račune i da u tom periodu ne postoji način da ih izmirite, ukoliko nemate aktiviran neki od ovih servisa. Pored toga, sve obaveze za čije izvršenje biste inače izdvojili više vremena, uz pomoć ovih usluga obavićete u samo nekoliko klikova, a uz to ćete proviziju u domaćem platnom prometu platiti i do 50% manje nego onu koju biste platili na šalteru.

Ovo je samo jedna od brojnih prednosti servisa koji čine život lakšim, a sa svim ostalim možete se upoznati ovdje.

Kako ne biste zaboravljali da platite račune ili ukoliko ste odlučili da svakog mjeseca jedan dio primanja ostavite „sa strane”, može vam biti koristan i trajni nalog – još jedna usluga koju možete ugovoriti besplatno uz otvaranje računa. Na ovaj način će svakog unaprijed definisanog datuma u mjesecu sredstva sa vašeg računa biti preusmjerena na račun drugog lica, odnosno na vaš štedni račun.

I na kraju dolazimo do njih – kredita. Bilo da ste već aplicirali za kredit, već ga koristite ili vam je to u planu tek za neki naredni period, vjerovatno znate da je ovo jedna od onih stvari za koje morate imati otvoren račun u banci. Mi smo tu da vam kažemo da otvaranjem računa u Erste banci ostvarujete pravo na povoljnije uslove kada je riječ o kreditnim proizvodima iz naše ponude.

Koji su troškovi i kako izgleda procedura otvaranja računa u banci?

Još jedna stvar koju možete obaviti iz svog doma i odmah po završetku čitanja ovog teksta, jeste pokretanje zahtjeva za otvaranje računa. Da, za to neće biti potrebno da napuštate prostoriju u kojoj se nalazite, pa čak ni da napravite jedan jedini korak. Biće dovoljno samo da kliknete ovdje, na portal za online podnošenje zahtjeva za otvaranje računa.

Vidjećete i sami koliko je čitava procedura jednostavna. Vaše je samo da popunite podatke i odaberete kog dana, u kom terminu i u kojoj filijali želite da nas posjetite. Nakon popunjavanja zahtjeva, pozvaćemo vas da sve još jednom potvrdimo, a poslije toga ćemo očekivati vašu posjetu u željeno vrijeme i na željenom mjestu.

Osim što nastojimo da vam uštedimo vrijeme i ne zahtijevamo od vas brdo dokumentacije, jer je za otvaranje računa za fizička lica potreban samo važeći identifikacioni dokument, a za pravna lica je to dokumentacija koju možete pronaći ovdje, vjerujemo da će vas obradovati i informacija da možete imati neograničen broj ovlašćenih lica, kao i to da se izdavanje ovlašćenja vrši bez naknade.

Pitanje koje svi mi na kraju postavimo glasi: „U redu, koliko će sve to da me košta?“ Kada su transakcioni računi iz naše ponude u pitanju, odgovor slijedi u nastavku:

Usluga Naknada za mjesečno održavanje računa
Transakcioni račun za nacionalne platne transakcije za fizička lica 0,99 € / 0,49 € za penzionere
Transakcioni račun za međunarodne platne transakcije za fizička lica 0,99 €
Transakcioni račun za nacionalne platne transakcije za pravna lica 2,00 €

Kada možete koristiti prekoračenje po računu?

Ako se pitate šta onda kada nemate dovoljno raspoloživih sredstava, a prilive u skorije vrijeme ne očekujete, ne brinite, jer i za ovu situaciju postoji rješenje.

Dozvoljeno prekoračenje je ništa drugo nego maksimalni iznos novca koji je u određenom momentu banka spremna da vam dozvoli da potrošite, iako nemate dovoljno sredstava na svom računu. Možete ga posmatrati kao kratkoročnu pozajmicu koju je banka spremna da vam pruži u slučaju da vam zatrebaju dodatna sredstva u datom periodu.

O tome pod kojim uslovima možete koristiti dozvoljeno prekoračenje, pročitajte u ovom blog postu, a mi vam preporučujemo da na vrijeme izmirite dugovanja ukoliko koristite prekoračenje po transakcionom računu, kao i to da na njega ne gledate kao na redovan izvor finansiranja mjesečne potrošnje, već kao na način kako da namirite vanredne obaveze, odnosno rashode.

Savjetujemo vam takođe i da nam pišete, da nas pozovete ili posjetite ukoliko postoji nešto što vas zanima u vezi sa transakcionim računom a mi nismo obuhvatili ovim tekstom. Naša Sveznalica je uvijek spremna i radosno čeka da riješi sve vaše nedoumice. ?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *