Pompeo: SAD i EU moraju se zajedno suprotstaviti Kini

SAD-u i Evropskoj uniji potrebno je zajedničko razumijevanje Kine kako bi joj se oduprli, kazao je u četvrtak američki državni sekretar Mike Pompeo nazvavši Kinu prijetnjom te ju je optužio da krade evropsko intelektualno vlasništvo kako bi razvila svoju ekonomiju.

Pompeo je kazao da je prihvatio predlog šefa evropske diplomatije Josepa Borella, koji je ovoga mjeseca predložio kreiranje formalnog američko-evropskog dijaloga o Kini. Pompeo će ubrzo putovati u Evropu, gdje će organizovati prvu sesiju.

“Na djelu je transatlantsko buđenje prema istini o onome što se dogodilo”, kazao je Pompeo u video obraćanju.

“Nije riječ o SAD-u koji se suprotstavlja Kini, već o svijetu koji se suprotstavlja Kini”, kazao je.

Brisel je, kao i Vašington, zabrinut zbog kineskih predatorskih trgovačkih praksi, no EU nastoji da ide srednjim putem između Kine i SAD-a.

Predstavnici EU-a, najvećeg svjetskog trgovinskog bloka, razgovarali su s kineskim rukovodstvom u ponedjeljak i na Peking gleda kao partnera u borbi protiv klimatskih promjena i kao ekonomskog suparnika.

Pompeo kaže da EU treba djelovati protiv Kine, koju je optužio za krađu evropskog intelektualnog vlasništva i kršenje pravila trgovanja, kako bi se zaštitile ekonomije evropskih zemalja, a ne kako bi udovoljio SAD-u.

“Oni imaju pristup našim tržištima kapitala kakav mi nemamo kod njih”, kazao je Pompeo.

Pompeo je kazao da će se u sklopu američko-evropskog dijaloga dijeliti informacije o Kini.

Kazao je da se nada, iako će postojati različita mišljenja u odboru, da će taj format biti “katalizator za djelovanje”.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.