Luka Bar zaplijenila topove od kompanije iz Libana

Dodajte komentar
Luka Bar

Luka Bar zaplijenila je vojnu opremu od kompanije iz Libana koja nije plaćala naknadu za skladištenje. Procijenjena vrijednost ove vojne opreme je 597 hiljada eura. To se vidi u revizorskom izvještaju kompanije “Reviko” na poslovanje Luke Bar u prošloj godini, koji je juče objavljen.

Prema informacijama “Vijesti”, radi se o nekoliko brodskih topova koji se više od decenije nalaze u skladištu Luke Bar i za koje u tom periodu njihov vlasnik kompanija iz Libana nije plaćala zakup.

Revizor navodi da je vrijednost zaplijenjene vojne opreme u finansijskim knjigama uvrštena u stavku zalihe kao “roba u obradi, doradi i manipulaciji” čija je vrijednost 597.611 eura.

“Roba u obradi, doradi i manipulaciji odnosi se na zalihe vojne opreme. Grupa (Luka Bar) je zaplijenila vojnu opremu od kompanije iz Libana zbog neplaćanja skladišnine za period duži od pet godine. Osnov za preuzimanja u vlasništvo je odredba lučke Tarife – Opšti uslovi poslovanja, prema kojoj je rok čuvanja uskladištenog tereta kome nije poznat vlasnik tri mjeseca, nakon čega matično društvo njime ‘slobodno raspolaže’”, navedeno je u obrazloženju revizora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Luka Bar će pokušati da proda ove vojne brodske topove u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Luka Bar je, prema izvještaju za prošlu godinu, ostvarila neto profit u iznosu od 925.101 euro, što je značajno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije. Tada je kompanija zbog reprocjene imovine, bila u gubitku 20,4 miliona eura.

Prije nekoliko dana je Skupština akcionara usvojila prošlogodišnje izvještaje o poslovanju, a Montenegroberza je juče objavila konsolidovani izvještaj Luke Bar koji uključuje bivša zavisna preduzeća u njenom vlasništvu koja su u međuvremenu ugašena ili prodata.

Iz osnovne djelatosti Luka Bar prošle godine je ostvarila svega oko 118 hiljada dobiti, a veći proslovni rezultat ostvaren je najviše zahvaljujući prodaji hotela „Sidro“ nikšićkoj kompaniji „Goranović“ za oko 1,78 miliona eura. U napomeni revizorskog izvještaja se navodi da je barska kompanija od ove prodaje hotela, koji je poslovao u okviru posebnog zasebnog društva, ostvarila dobit u iznosu od 536.252 eura.

Druga veća stavku u prošlogodišnjim ostalim prihodima Luke Bar, po osnovu kojih je, u konačnom, i ostvarena veća neto dobit od očekivane odnosila se na naplaćeno potraživanje od kotorske “Jugooceanije” u iznosu od 324.446 eura.

Revizor ne pominje spor sa Franovićem

U izvještaju revizora se ne pominje spor sa bivšim direktorom Luke Zarijom Franovićem ni moguće obeštećenje za ovaj spor, kojeg je Franović dobio na Osnovnom i Višem sudu. Odbor direktora je smjenio Franovića u oktobru 2018. godine zbog “nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora”, a zatim ga postavio za savjetnika novog direktora Vladana Vučelića. Franović je u žalbi tvrdio da je smijenjen bez zakonskog obrazloženja.

Osnovno sud u Baru je početkom ove godine presudio da je Franović nezakonito smjenjen, što je u aprilu potvrdio i Viši sud. Nije poznato da li se Luka Bar kasnije žalila Vrhovnom sudu ili su postigli dogovor sa Franovićem o obeštećenju.

U izvještaju revizora za 2019. godinu se navodi da kompanije ima više sporova.

“Grupa (Luka Bar) je identifikovala rezervisanja za pokriće eventualnih gubitaka u iznosu od 19.804 eura, koja se u najvećem dijelu odnose na naknadu štete za smjenski rad”, naveo je revizor, što znači da nije bilo rezervi za mogući gubitak spora sa Franovićem.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *