ECB: Moglo bi da dođe do ozbiljnog drugog talasa pandemije

Eurozona je “vjerovatno prošla” najgori dio ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavila je danas predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas.

“Vjerovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem sa izvjesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa”, rekla je Lagard na jednom onlajn događaju.

ECB je danas objavila izvještaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju bankarske zajmove za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 odsto u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog mjeseca, što je najviša stopa od početka 2009.

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na tri odsto. Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mjera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošle nedjelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona eura bankama po kamatnoj stopi od minus jedan odsto, pod uslovom da banke dio tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u eurozoni ubrzala je na 8,9 odsto sa nivoa od 8,2 procenta, nadmašivši prognoze iz ankete da će iznositi 8,6 odsto.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *