Država vlasnik 20 odsto kompanje, Lufthanza spašena

Više od 98 odsto dioničara, što predstavlja ukupno 39 odsto dionica Lufthanse, glasalo je za paket spašavanja. Država će sada preuzeti 20-postotni udio u kompaniji, što ljuti neke vlasnike koji će učestvovati u njihovoj investiciji. Konkurenti u avio industriji takođe su nezadovoljni, prenosi Indikator.ba.

Potvrda paketa za spašavanje nije bila očigledna, jer se najveći dioničar Lufthanze, bavarski biznismen Hanz Herman Tele, protivio tome sve do srijede, kada se očito predomislio.

Karsten Špor, izvršni direktor, ranije je upozoravao da će glasanje o državnoj pomoći biti “istorijski trenutak” i odlučiće sudbinu tog vazduhoplovnog giganta.

Desetine zaposlenih okupili su se ispred sjedišta tokom glasanja, zahtijevajući da uprava glasa za državnu pomoć.

Prema sporazumu o pomoći, Lufthanza će od države dobiti devet milijardi eura. Očekuje se da će državni fond za stabilizaciju WSF doprinijeti 5,7 milijardi eura imovini matične kompanije, uključujući i otplatna sredstva.

Osim toga, WSF će novim dokapitalizacijama platiti 300 miliona eura i steći 20 odsto vlasništva, što bi se moglo ubuduće povećati na 25 i jednu dionicu, čime bi i kompanija bila odbranjena od mogućih neprijateljskih preuzimanja.

Zajam od tri milijarde eura od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka planiran je na period od tri godine.

Njemačka država vratiće se u vlasničku strukturu Lufthanse sa 20-odsto udijela prvi put od privatizacije 1997. Pored toga, biće joj dodijeljene dvije pozicije u nadzornom odboru kompanije.

Evropska komisija već je najavila zeleno svjetlo za državnu pomoć Lufthansi. Kako je u Briselu objašnjeno, ubrizgavanje je dozvoljeno, ali kao rezultat, kompanija će morati da osigura prostor za druge aviokompanije na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu kako bi osigurala fer konkurenciju.

Međutim, finansijska pomoć već je naljutila neke konkurente u toj industriji, uključujući irsku niskobudžetnu aviokompaniju Rajaner, gdje su najavili da će pred Evropskim sudom pravde osporavati Lufthanzinu pomoć.

“Ovo je spektakularan primjer bogate evropske zemlje koja ignoriše evropska pravila u korist svoje nacionalne industrije i na štetu siromašnijih zemalja”, kazao je Majkl O’Lari, izvršni direktor irske aviokompanije.

Dioničari njemačke aviokompanije Lufthansa odlučili su na skupštini da prihvate državnu pomoć u vrijednosti od devet milijardi eura za spasavanje od bankrota.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.